Може да загубим европари заради таксата за достъп на ВЕИ производителите

За това предупреди адвокат Димитър Кюмюрджиев.  Орязването на средства може да се случи, ако Европейската комисия реши, че наложената такса е държавна помощ за електроразпределителните дружества. Българските фотоволтаична и ветроенергийна асоциации подадоха жалби в комисията срещу таксата и в момента тече проверка дали тя не е нерегламентирана субсидия от страна на държавата. Ако проверката покаже подобна нередност, страната ще плаща и глоба от 50 000 до 100 000 евро на ден.
Таксата беше наложена на екоцентралите от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, за да покрие разходите на електроразпределителните дружества по мрежата.
С наложената такса за достъп енергийният регулатор компенсира разходите на електроразпределителните дружества, които те трябва да извършват по закон, каза Димитър Кюмюрдиев. Той обясни какво ще последва, ако ЕК прецени, че таксата е всъщност държавна помощ. „В рамките на два месеца Европейската комисия ще определи приоритета на нашата жалба. Ако счита, че тази жалба е с висок приоритет, тя ще бъде решена в рамките на 12 месеца. Ако европейската комисия влезе във фаза формално разследване, тогава България в лицето на регулатора, независимо с какъв нормативен акт, ще трябва да върне старите цени. Ако Европеската комисия прецени, че е налице незаконна държавна помощ, тогава България трябва да поиска от бенефициентите на помощта всички допълнителни средства, които са получили те незаконно за компенсиране на разходите по преноса. Но тъй като България не може да го поиска, все още българският законодател не е изработил правила за възстановяване на незаконната държавна помощ, България ще влезе в процедура по нарушаване на договора, което ще доведе до възможност за намаляване на фондове и периодични глоби в размер от 50 000 до 100 000 евро на ден“, каза адвокатът.
Шефът на фотоволтаична асоциация Никола Газдов каза, че енергийните дружества оказват натиск върху зелените производители да подписват договори, с които да влезе в сила таксата за достъп. Според него тези контракти са незаконни. „Дали част от сътресенията в този сектор не се правят, за да има фалиране на голям брой производители и след това изкупуването им на половин цена“, попита той.
Марияна Янева от ветроенергийната асоциация прогнозира, че препятстването на ВЕИ сектора ще доведе до повишаване на цените на тока след изборите догодина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *