„Набуко“ спечели правото да доставя каспийски газ

Припомняме ви, че интерес към залежите имаше и от руска страна. Те трябваше да се използват за проекта „Южен поток“.
От Европейската комисия уточняват, че оконачателните детайли от „Набуко“ ще станат ясни до месец юни 2013 г. През този период трябва да бъде изяснено трасето, както и колко тръби ще бъдат построени – една или повече. При всички положения ще бъде изградена една цяла непрекъсната система, която ще доставя газ от Каспийско море до Европа.
Райнхард Мичек, управляващ директор на Международен консорциум за „Набуко“, коментира: „Това решение е значимо събитие за проекта „Набуко“, както и важна стъпка към взимането на окончателното инвестиционно решение“. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер изрази задоволството си от днешните новини. Той коментира: „Това е успех за Европа“.
Дългият 1300 км тръбопровод с диаметър 48 инча (121,9 см), ще транспортира газ от района на турско-българската граница, през България, Румъния и Унгария до Австрия, като ще има изходни станции във всяка от държавите, през които преминава.
„Набуко Запад“ ще следва същите принципи като заложените в оригиналната концепция за „Набуко“. Това означава, че тръбопроводът ще бъде проектиран така, че да има гъвкавост по отношение на капацитета и възможност за включване на различни източници към инфраструктурата за пренос на газ. Капацитетът му ще може да бъде повишен от 10 млрд. куб. м до 23 млрд. куб. м в отговор на увеличаване на търсенето. Проектът е скрепен с Междуправителствено споразумение, подписано през юли 2009 г., както и с поредица от Споразумения за подкрепа на проекта, гарантиращи насърчителна правна и регулаторна рамка за осъществяването на проектните дейности.
Акционерите в проект Nabucco са: OMV (Австрия), FGSZ (Унгария), Transgaz (Румъния), „Български Енергиен Холдинг” (България), Botas (Турция) и RWE (Германия). Всеки акционер притежава равен дял от 16,67% в Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Акционерите са отговорни за преговорите по  договорните отношения при доставките на газ, припомнят от пресцентъра на международната компания.
„Шах Дениз“ е най-голямото газово находище в Азербайджан. Очаква се „Шах Дениз II“ (втора фаза на проучване) да може да осигурява по 16 млрд. кубични метра газ на година. Първите количества „синьо гориво“ трябва да бъдат изнесени през 2017 г. Агенция „Блумбърг“ припомня, че през февруари 2012 г. Консорциумът „Шах Дениз ІI“ отказа да доставя газ за Европа през интерконекторната връзка Турция-Гърция-Италия (известна като ITGI).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *