Наводнението в с. Бисер отне живота на петима души

В 11.40 часа е подадена информация за двама жители на с. Иваново, които са тръгнали към Харманли и се издирват. В 11.58 часа след скъсване на мост на главния път в дерето е открит лек автомобил, синът на издирваните е потвърдил, че автомобилът е на родителите му. В 12.42 часа от община Харманли е постъпила информация, че в колата е открита починала жена. В момента сили на МВР продължават да издирват мъжа.
Преливат четири значими язовира – яз. Боровица, община Черноочене, област Кърджали, яз. Ясна поляна, област Бургас, яз. Йовковци, област Велико Търново и яз. Ивайловград, област Кърджали. Бързо се покачва нивото на яз. Тракиец, област Хасково като оттокът е в района на бедствието – р. Харманлийска. Река Харманлийска е излязла от дигите и има опасност от заливане на пътя между селата Подкрепа и Стойково.
Припомняме, по-рано през деня стана ясно, че са загинали трима души. 90-годишен мъж бе в неизвестност, след като къщата му е залята от приливната вълна. Мъжът е живеел сам, а съселяните му не са успели да стигнат до него. Косвена жертва е и 73-годишен мъж от харманлийското село Лешниково, който е бил покосен от инфаркт, след като видял как водата залива земята и животните му. Мъж на 80 години също е станал жертва на водната стихия.
Вследствие на бедствието има разрушени къщи, както и хора, които към момента са в неизвестност. Лисков посочи, че броят на издирваните не е голям (повечето агенции съобщават за над 12 души). Направен е оглед на повечето къщи в селото. Всички хора, които са били в тях, са спасени. Огледът продължава, съобщават от пресцентъра на МВР.
В село Лешниково, което също се намира по течението на река Бисерна, положението е трагично. В селото живеят около 80 души. Местни жители твърдят, че по река Бисерна е имало изграден бент, но преди време бил разрушен от строителни фирми, които добивали пясък. Областният управител на Хасково Ирена Узунова съобщи, че водата е отнесена кола с двама души в нея на пътя между селата Стойково и Брягово. По-късно и двамата са били евакуирани, след като са престояли 6 часа на капака на автомобила.
Откъснати от света са и селата Джинево, Любеново и Родопи, които са по поречието на река Хасковска. В Свиленград също е обявено бедствено положение. Река Марица е заляла част от крайбрежието на града.
ТрагедиятаКъм 7.30 часа тази сутрин се скъса стената на язовир „Иваново“. Пострадали от триметровата приливна вълна са няколко харманлийски села – Бисер и Лешниково, Елена и Стойково, съобщава БНТ. Село Бисер е най-засегнато. Реката до селото е преляла. Едноетажните къщи са напълно наводнени. Според очевидци в селото има паника, а две трети от живеещите около 1000 души са блокирани в наводнените си домове.
Видео от мястото на събитието около Харманлийска река, благодарение на колегите от „Сакар нюз“, може да видите тук:
“ Аз не мога да изляза от къщи, но според мен 90% от селото е залято“, каза кметът на село Бисер Златка Вълкова пред БНР. Тя каза, че всичко е станало много бързо, опитала да предупреди съселяните си и в това време водите придошли. „Гледката е страшна – виждат се носени от водите животни и покъщнина, но не съм чула за пострадали хора засега“, каза още Златка Вълкова.
Приливната вълна е заляла пътя Хасково – Харманли и железопътната линия Димигровград  – Свиленград, спряно е движението на влаковете в района. Обходният маршрут за мооторни превозни средства е през Хасково – Димитровград.
Има опасност от скъсване на стената и на яз. Орешец, който е общинска собственост на община Харманли. Към мястото са насочени екипи от Напоителни системи и ГДПБЗН. Започва контролирано изпускане на язовира.ГКПП работят в нормален режим.
Към 10.30 ч. язовир „Ивайловград” е прелял през десен преливник. Очаква се  до 2-3 часа да прелее язовир „Студен кладенец”. Планирано е контролирано изпускане на обеми, които ще се влеят в яз. Ивайловград.
Спасителната акцияБЧК оказва помощ на евакуирани над 50 души, които са настанени в помещения на болницата и старчески дом. Предоставени са одеала, топли напитки и закуски. Екипи на областните управления „Пожарна безопасност и защита на населението” от Хасково, Пловдив, Стара Загора и Бургас работят за овладяването на кризисната ситуация, съобщават от пресцентъра на МВР.
Изпратени са екипи на областните управления „Пожарна безопасност и защита на населението” – Хасково, Пловдив, Стара Загора и Бургас за отводняване и спасяване на пострадали. Провежда се спасителна операция, в която са се включили и вертолети от състава на Българската армия. По данни от местните власти в бедстващия район живеят над 1000 жители.
В зоната на бедствието са изпратени шест бронетранспортьора и пет ЗИЛ 131 от състава на Дирекция „Специализирани полицейски сили”. На мястото има също и водолазни екипи, 16 спасителни екипи с 60 души и 16 товарни автомобила, полицейски сили за въвеждане на допълнителна организация на движението и охрана на обществения ред. От състава на българската армия са включени 4 мостопоставача и 2 вертолета, както и два спасителни модула.
„За нас първостепенно е да спазим хората. До тях се стига единствено и само по вода. В момента силите на Гражданска защита се опитват с лодки. В област Хасково е обявено бедствено положение“, съобщи още тя. От НИМХ обявиха оранжев код за Хасковска област, заради обилен валеж и силен вятър. 50 души са извадени от наводнените къщи, заяви пред БНР кметът на Харманли Михаил Лисков. Те са в сравнително добро състояние. Част от тях са потърсили Бърза помощ.
По-рано през деня министър-председателят Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов тръгнаха към пострадалото с. Бисер, съобщиха пресслужбите на ръководените от тях ведомства.
По  разпореждане на министър Найденов екипи на горските служби с високо-проходима техника са се включили в операцията по спасяване на населението в бедстващото с. Бисер, община Харманли.
Хеликоптери от авиобаза „Крумово“ също са включени в евакуацията на жителите. „След като поучихме информацията за спешната помощ, от която се нуждаят жителите на село Бисер, веднага са задействани модулите в Хасково, батальонът в Хасково и батальонът, който е в Стара Загора“, заяви по БНР генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната.
„В Стара Загора се формира допълнителна група за помощи, същевременно летят хеликоптери за оказване на помощ от въздуха. Метеорологичните условия са сравнително тежки, с ниска долна граница на облаците намалена видимост, така че нашите пилоти ще направят всичко възможно от въздуха. А по суша модулите, които сме изпратили, ще направят всичко възможно да помогнат на бедстващите хора“, каза още генерал Симеон Сименов.
За овладяване на последствията от наводнението в селото след преливането на язовир „Иваново“, вече е ангажиран екипът на местния клон на „Напоителни системи“. Язовирът е общинска собственост и според запознати не е поддържан поне от 10 години. Мобилизирани са и представители на Българската агенция по безопасност на храните, които ще следят за удавени животни вследствие на наводнението.
Министърът  на труда и социалната политика Тотю Младенов е разпоредил спешно да бъдат изпратени екипи от Агенцията за социално подпомагане (АСП) в бедстващите  райони. Служители на дирекция „Социално подпомагне” – Харманли са в района на наводнението и съдействат на спасителните екипи за извеждането и настаняването на пострадалите хора, както и за осигуряването на топла храна, напитки и дрехи. Всички  пострадали от наводнението в с. Бисер, община Хармани ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в размерот 325 лв. Тя ще бъда част от мерките за преодоляване на щетите от бедствието, сполетяло жителите на селото. Обстановката в странатаВ две области днес е в сила код „червено“ – Кърджали и Смолян. Студът и снегът все още усложняват обстановката в страната. Червеният код е за много опасно време, синоптиците предупреждават за реална опасност от наводнения в Родопите през следващото денонощие.
Очаква се в региона до обяд количествата на валежите да достигнат 50 литра на квадратен метър. Усложнена е обстановката и в районите на Видин и София. Валежите от дъжд и сняг вече предизвикаха сериозни проблеми в страната, съобщава bTV.Бедствено положение е обявено в община Неделино. Свлачища са затворили пътищата към шест села в региона. Прелели реки има и в Кърджалийско, голяма част от третокласните пътища не са обработени, тъй като са залети с вода.
Язовир „Златоград” прелива и контролирано се изпуска чрез ВЕЦ-овете. Бедстевното положение в Златоград бе отменено тази сутрин, след като преливането на язовира е овладяно, но все още няма питейна вода, но и този проблем ще бъде решен скоро. Днес е неучебен ден в Златоград.
Код „Оранжево“ е в сила в цяла Западна България, в останалата част от страната е обявен код „Жълто“. До сряда включително силните снеговалежи, снегонавяванията и ниските температури ще продължат. Има предпоставка за заледяване на пътищата в цялата страна.
В Централна България ще вали сняг. Снежната покривка ще нараства. От Плевен на изток до Лудогорието включително ще вали дъжд при отрицателни температури, образувайки поледици.
В Южна България ще вали дъжд, а при положителните температури снежната покривка ще се топи, увеличавайки речния оток. През следващите няколко дни минималните температури ще са твърде ниски, в повечето райони между минус 15 и минус 20 градуса.
Министърът на регионалното развитие апелира по възможност да не пътуваме, а ако се налага шофьорите да спазват всички предписания и да са добре оборудвани. Георги Златев от Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви, че само част от третокласните трасета в района на Видин, Русе и Плевен са непроходими.
Магистралите са добре почистени.Обилен снеговалеж усложни обстановката и в столицата. Основните булеварди са почистени, като в момента това се прави и с малките улички в кварталите. Забелязва се, че движението сутринта не е толкова натоварено.От вчера са затворени всички ГКПП с Румъния заради снеговалежа. Очаква се това да продължи и днес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *