Най-сигурно е да инвестирате в злато и сребро

Европейската централна банка отново „изстреля“ картечен откос срещу дефлацията и апатичното икономическо възстановяване. Търговските банки бяха наказани с нови 0.1%, до нивото от минус 0.4%, за поддържаните при ЕЦБ салда. Това, според решението на централните банкери, трябва да стимулира кредитирането.

В същото време се увеличават месечните покупки от страна на ЕЦБ на облигации с нови 20 млрд. евро. Според изявлението, завишаването ще касае най-вече покупки на корпоративни облигации с инвестиционен кредитен рейтинг. Ех, Марио, тук обаче се обърка. Европейските компании с инвестиционен кредитен рейтинг и в момента нямат абсолютно никакъв проблем с евтиното кредитиране. Определено може да се каже, че наличната свръхликвидност на финансовите пазари е повече от достатъчна.

Единственият ефект, който със сигурност пряко зависи от абсурдното поведение на ЕЦБ е балонизирането на цените на държавните дългове. Според анализаторите на Citibank корпоративните облигации на европейски компании, които отговарят на критериите на ЕЦБ за покупки, възлизат приблизително на 500 млрд. евро, което означава че „амунициите“ на централните банкери ще бъдат използвани за покупки на между 10-15 млрд. евро първокласни европейски корпоративни облигации на месец.

Пак повтарям, че точно този вид емитенти нямат абсолютно никаква нужда от каквото и да е било „ликвидно подпиране“. Марио Драги дебело подчерта, че лихвите ще останат на тези ниски нива за необозримо дълъг период от време. Не знам дали от централната банка осъзнават факта, че със своята парична политика вече са провокирали изригване на инфлацията, но трябва да уточним, че става въпрос за инфлация на цените на финансовите активи. Нито една методология, която използват официалните представители не включва отчитане на инфлацията на финансовите активи.

До този момент моделите отчитат единствено инфлацията на цените на производителите и инфлацията на потребителските цени. Това е изключително комплексна тема, но определено теорията изостава от практиката, което може би е един от основните проблеми за при вземането на неефективни решения.

Неприятното е, че всички си мислят, че централните банкери знаят какво правят. Трябва да ви разочаровам – уви, не! Те просто нямат други опции. В този ред на мисли продължавам да твърдя, че най-сигурното убежище на вашите пари остават инвестициите в злато и сребро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *