Недостигът на човешки ресурси е основна пречка пред бизнеса

Недостигът на квалифицирани кадри се очертава като един от основните проблеми пред развитието на българския бизнес. Или обобщено основните приоритети на работодателите са четири – осигуряване на човешки ресурси за икономиката, подобряване на бизнес средата, подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС и развитие на капиталовия пазар. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал /АИКБ/ в Националния пресклуб на БТА при представяне на позициите на Асоциацията на организациите на българските работодатели за развитие на страната през 2017 година.
Основната пречка за бизнеса е недостигът на човешки ресурси – и то не само висококвалифицирани, каза Велев. Необходимо е бърза и ефикасна реформа на образователната система, допълни той. Данъкоплатците плащат пари, които не се връщат в икономиката. Принципът „парите следват ученика“ да бъде преразгледан и професионалното образование да получи отново право на живот, защото универсалните гимназии се превърнаха в езикови, каза Велев.
Нужна е промяна в политиката на трудовата емиграция и облекчаване на внос на работна ръка: най-вече технически кадри. Трябва да се върви към споразумение с трети страни за внос на работници каза Велев. Той даде пример с държави от ЕС, които имат подобни споразумения със страни като Украйна, Молдова и Армения.
Откакто работодателите плащат първите три дни от болничните листове, те нараснаха от 7 милиона на 13,5 милиона годишно, каза Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара /БСК/. Класовете за трудов стаж пречат на бизнеса и не могат да бъдат решени от служебния кабинет, допълни той.
С увеличаване на преките данъци върху доходите ще бъде ударена средната класа, каза Кирил Домусчиев и призова за запазване на сегашната данъчна система. „Не ни трябват нови ТЕЦ-ове и да наливаме милиарди в ядрената енергетика. Който иска да прави атомна централа – да поеме риск и да строи без държавно участие и гаранции“, каза Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.
Електронното управление е приоритет, на който бизнесът държи. То трябва да обхваща всички публични дейности, включително здравеопазването и правосъдна система, посочи Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/. Колкото и малко се да увеличат данъците, това веднага се отразява на международните класации за икономика, допълни той.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *