Независимата енергийна борса тръгва на 8 декември

На 8 декември тази година в България, която е последна в Европейския съюз в либерализацията на енергийния пазар, ще започне работа независимата енергийна борса.Това съобщи в Стара Загора заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на разяснителна кампания по темата, предаде БНР.

Борсатаще започне работа с тест период на услугата „ден напред“, която дава възможност на абонатите да реализират излишък или недостиг на енергия.Търговията на борсата ще е на едро, битовите абонати ще могат да ползват услугите на либерализирания пазар през регистрирани търговци на ток.

6332 мегавата ще е гарантираното количество електроенергия на борсата, произведени от ТЕЦ „Марица изток 2“, АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК, всичките – дружества на Българския енергиен холдинг.

Такса за мрежата ще се плаща на ЕРП-тата или от самите абонати, или през търговците. Регулацията остава в пълномощията на КВЕР.При смяна на доставчика или при фалит на търговец, ще има т.нар.„доставка последна инстанция“, която ще гарантира на абоната, че няма да остане без ток, цената й ще се определя от регулатора.

До януари 2014 година клиентите на либерализирания пазар са били 2384, към днешна дата те са 12 хиляди. Все още 60 процента дял държи регулираният пазар у нас.

На въпрос как може да се либерализира пазара при положение, че има фиксирани цени за двете американски централи Жечо Станков отговори, че очакват от Световната банка модел с компенсаторен механизъм. Без отговор остана въпросът няма ли да има картел на търговците на ток.

Министерството на енергетиката, съвместно с КЕВР, БЕХ, Българската независима енергийна борса, ЕСО и електроразпределителните дружества стартираха от днесинформационна кампания, посветена на предстоящата пълна либерализация на електроенергийния пазар в страната.Кампанията ще се проведе в 26 града и ще продължи до 25 ноември. На срещи с гражданите ще бъдат разяснявани начините за преминаване към свободния пазар на електроенергия и за смяна на доставчика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *