Новата социална мрежа MeWe набира скорост

Новата социална мрежа MeWe трайно набира скорост и това определено обещава разместване на пластовете сред установените играчи в тази област. Отделите за маркетинг вече мислят какво да правят и как да се подготвят за участие в младата платформа.

Макар потребителите на MeWe да са по-малко от тези във Facebook, там „нещо се случва“
(снимка: CC0 Public Domain)

Алтернативни платформи като MeWe придобиват все по-голямо значение в последно време. Потребителите все повече се отказват от „инвазивни“ сайтове като Facebook и се адаптират към по-нови платформи за социално общуване, които осигуряват по-добро преживяване в онлайн пространството, информира technews.bg.

MeWe става все по-популярна алтернатива на Facebook. Платформата е постигнала 36% растеж за първото тримесечие на годината, което приключи преди броени дни. Цифрите са красноречиви: през първата седмица на януари социалната мрежа „натрупа“ 2,5 милиона нови абонати и нейните участници достигнаха общ брой от 16 милиона.

Антифейсбук социална мрежа с 2,5 милиона нови членове за една седмица - Trafficnews.bg - Trafficnews.bg
Нещо повече: MeWe регистрира ръст на броя на участниците от средно 173% годишно през последните три години. Наред с това социалната медия е набрала близо 25 милиона долара от различни инвеститори, включително, но не само, бившия изпълнителен директор на NFL Рик Смит, носителя на наградата Грами Вердин Уайт и автора на NYT Марси Шимоф.

Интересното е, че повече от половината трафик, който идва в MeWe, е извън Северна Америка. Достъпно на около 20 езика, приложението MeWe се оказа най-изтегляното за социални медии в Хонконг. Нещо повече, потребителите в Хонконг агресивно преминават от Facebook към MeWe, след като разбраха как работи Big Tech в Китай.

Великото преселение в социалните мрежи – EURACTIV BULGARIA
Умора от Facebook

Според самата MeWe, това е платформа, предназначена за „автентично споделяне в реалния живот“. Потребителите имат пълен контрол върху това, което се случва в техните лични страници и вида на съдържанието, което виждат. Това е нещо, което при Facebook отдавна липсва. Много от потребителите на Facebook са уморени от това да им се показват едни и същи публикации многократно, а същевременно други постове, които биха ги интересували, да остават скрити от погледа им.

Няма я тук и лютата цензура, която Facebook прилага напоследък. Платформата се представя още като място „без реклами“ – друга съществена отлика от досегашните социални мрежи. Наред с това всеки потребител на MeWe може да създава общности или да се присъединява към общности – в зависимост от своите интереси.

„Хората по целия свят напускат Facebook и Twitter на тълпи, защото им е писнало от безмилостните „нарушения на поверителността“, следенето и събирането на данни, таргетирането и манипулирането на новинарските страници от тези компании“, каза маркетинговият директор на MeWe Дейвид Вестрейх пред USA Today.

4 алтернативи на Фейсбук - ако обмисляте да закриете профила си, но все пак имате нужда от социална мрежа за контакти - Свободно време - Edna.bg
Нова реалност за маркетинга

Където има търсене, има и предлагане, казват анализаторите по повод възхода на MeWe. Маркетинговите отдели с особено внимание следят „миграцията към MeWe”. Пред тях изникват куп въпроси: време ли е да направим MeWe страница за своя бизнес или за някоя от марките, с които работим; трябва ли да позагърбим добре разработените Facebook страници, в които сме инвестирали досега; трябва ли просто да стоим и да чакаме да видим какво ще се случи, или трябва да действаме сега?

Несъмнено Facebook е много важна платформа за маркетинга. Експертите в тези отдели знаят, че чрез нея достигат както до феновете, така и до потенциалните клиенти. С намаляващия органичен растеж на мрежата обаче напредъкът става все по-труден, все по-бавен.

Немалко маркетинг-отдели продължават да увеличават своите бюджети за реклами във Facebook всяка година. До известна степен Facebook постепенно се превръща в платена медия. И все още има достатъчно много хора, които обичат да използват Facebook, така че търговците намират оправдание.

Но платформата без реклами MeWe има за цел да се конкурира с Facebook и определено е на път да смути господството на „сурат-тефтера“. По-будните маркетингови специалисти вече работят, за да се подготвят за новата обстановка: те вече създават своите MeWe страници, за да се адаптират към променящите се навици на аудиторията си. Особено активни са, разбира се, бизнесите от Хонгконг.

Четири алтернативи на Facebook (ВИДЕО) - Любопитно - DarikNews.bg
Едно бързо проучване сред марките, които вече са стартирали свои MeWe страници, показва, че:

много платформи препечатват своето съдържание от Facebook в MeWe, т.е. използват едно и също съдържание и за двете платформи;

съдържанието в MeWe се радва на по-високо взаимодействие от това във Facebook – интересно, като се има предвид, че страниците на MeWe обикновено имат по-малко последователи;

броят на взаимодействията на изданията е много по-голям в MeWe: например публикация на новини на живо на страницата на Apple Daily в MeWe има 13 пъти по-голям брой взаимодействия от същото съдържание в страницата на изданието във Facebook;

степента на взаимодействие (т.е. броят на взаимодействията в сравнение с броя на феновете) на страниците на MeWe понякога може да достигне над 5%, докато повечето страници във Facebook не успяват да постигнат повече от 0,3% степен на взаимодействие.

Накратко казано, промяната вече е на ход и макар потребителите на MeWe да са по-малко от тези във Facebook, то там „нещо се случва“.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *