Нова агенция поема контрола на храните

Парламентът одобри вчера създаването на Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска. За двете структури гласуваха 117 депутати, против проекта или въздържали се бяха 6 народни избраници.
 
Агенцията трябва да заработи от началото на следващата година. Тя ще обедини под една шапка три административни звена от Министерство на земеделието и храните – Националната ветеринарномедицинска служба, Националната служба за растителна защита и Националната служба по зърното и фуражите. В нея ще се влеят и специалистите по контрол на храните от РИОКОЗ към Министерство на здравеопазването.
Ръководството на новата структура ще се назначава от Министерския съвет, но агенцията ще бъде къмагроминистерството. След създаването на Агенцията НВМС и НСРЗ ще престанат да функционират, а службата по зърното и фуражите ще се преструктурира в звено към МЗХ. РИОКОЗ ще продължат да съществуват и да извършват контрол на качеството на питейните и минералните води, както и други контролни функции извън обхвата на храните.
Според стратегията с реформата персоналът на специализираните звена на съществуващите контролни органи ще бъде намален от 3035 на 2846 души. Администрацията на агенцията ще бъде почти двойно по-малка спрямо тази в съществуващите сега контролни органи – 249 щатни бройки.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *