Нова демокрация събра най-много гласове в Гъция

Преброените 99% от бюлетините дават тънка преднина на консервативната партия „Нова демокрация“. Тя събира малко под 30% от вота, но като първа политическа сила избирателният закон й дава 50 допълнителни места в парламента. От този „бонус“ за малко не се възползва Коалицията на левите радикали „Сириза“. Основният противник на социалноикономическите условия, съпътстващи спасителния план, получи 27 процента.
Часове след края на гласуването Европейската комисия и Международният валутен фонд подканиха гръцките политици да побързат със съставянето на правителство. Лидерът на консерваторите, Андонис Самарас, призова всички политически сили, които „подкрепят еврото“, да влязат в правителство на националното единство.
Днес гръцкият народ изрази волята си да остане с еврото, като интегрална част от еврозоната, да зачете задълженията, поети от страната и да постигне икономически растеж. Това е победа за цяла Европа. Призовавам всички политически, които споделят тези цели, да обединят усилия и да формират ново, стабилно правителство. Очаква се в близките часове Самарас да получи мандат от президента Папуляс и още днес да започне преговори със социалистите от ПАСОК. Заедно двете партии събират 162 места в 300-местния парламент.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *