Новини от „кухнята“ на националната ни банка

Новини от пресслужбата на БНБ в синтезиран вид. На 25 януари се навършват 140 години от утвърждаването на устава на Българската народна банка през 1879 г. от руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков–Корсаков. След утвърждаването на устава, по-късно през същата година на 4 април е назначен първият управител на БНБ, на 23 май е официалното откриване на Банката, а на 6 юни е извършена първата банкова операция на БНБ.

БНБ е една от най-старите централни банки в света, 13-та по ред, и една от първите публични институции в България след Освобождението. Създаването на БНБ предхожда свикването на Учредителното събрание за изработването и приемането на основния закон – Конституцията, свикването на Първото велико народно събрание за избор на държавен глава, свикването на Първото обикновено народно събрание и съставянето на първото правителство.

БНБ е институция с ключова роля във финансовата система на България и един от традиционните символи на суверенитета на нашата страна.

*

Вчера на основание на чл. 26 от Закона за Българската народна банка Управителният съвет на Българската народна банка взе решение да извади от обращение възпоменателните монети, емитирани през 2013 г., които престават да бъдат законно платежно средство от 08.02.2019 г. След тази дата възпоменателните монети, емитирани през 2013 г., ще се обменят на касите на Българската народна банка по номинална стойност, без ограничение на количеството, без такса и със срок на обмяна до 31.12.2020 г.

*

Във връзка с установени опити за фишинг атака, която се състои в получаване на електронни съобщения от името на Българската народна банка, бихме искали да уведомим, че Централната банка не поддържа сметки на физически лица и онлайн банкиране за тях.

БНБ е уведомила компетентните органи за предприемане на съответните действия срещу опита за измама.

*

Считано от 1 февруари 2019 г., „Евромъни Трансфер“ ООД, с ЕИК 201959985, прекратява дейността си като платежна институция, а издаденият на дружеството лиценз за предоставяне на платежни услуги по чл. 4, т. 6 от Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС) – изпълнение на налични парични преводи, се обезсилва на основание чл. 17, ал. 4 от ЗПУПС, във връзка с постъпило заявление за прекратяване на дейността.

 

Боримир ГЕРЕНСКИ 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *