Нови такси и поскъпване на кредитите

Според първите впечатления на финансови анализатори, влезлите в сила промени в Закона за потребителския кредит не са довели до поевтиняване в крайната цена на заемите, каквато беше целта на поправките.

Промените в закона не се отразяват на крайната цена или на годишния процент на разходите по заемите. С новия закон банките са длъжни да премахнат редица такси за усвояване и обслужване на кредита. Но например таксата за усвояване се трансформира в такса за разглеждане на документи. По един или друг начин банките намират вратички в закона.

Някои от кредитите се очаква да поскъпнат, а други ще станат по-недостъпни и много по-неразбираеми за потребителите, прогнозира пред БНР Десислава Николова от финансовия портал „Моите пари“.

Често банките заменят месечната такса със застраховка „Живот“ или годишната такса за обслужване със застраховка „Живот“,които са задължителни и то за сметка на клиента, т.е., ако потребителят не вникне много добре в детайлите на офертата, може всъщност да се заблуди, че няма такса „усвояване“, няма такса за управление и така нататък, но всъщност има други такси, на които трябва да обърне внимание, посочва Николова.

Лихвите по жилищните заеми, за който банката приема като обезпечение само жилището и няма право да търси остатъка от парите след продажбата на имота, са много по-високи от тези по другите ипотечни кредити.

СпоредНиколова консултацията с юрист вече е задължителна, когато се взема жилищен кредит.

Тя отчита голямо увеличаване на запитванията за рефинансиране на кредити след 21 юли. Според промените в закона таксата за предсрочно погасяване отпада за заемите взети преди повече от година. За да има смисъл финансирането лихвата по новия заем трябва да е с 1.5-2% по-ниска, отколкото по стария.

Финансовият експерт коментира и реакцията на потребителите след промените при бързото кредитиране.

Бързото кредитиране става все по-недостъпно за потребителя. Например, кредитоискателят вече трябва да осигури поръчител. Ако той не може да осигури такъв, дружеството, срещу заплащане на такса, му осигурява, т.е. има много голяма част на скрития компонент на разходите, които потребителят трябва да заплати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *