НС прие доклада на комисията по разходите на кабинета Станишев

© Снимка: БГНЕС

 

Със 114 гласа „за, 42 гласа „против” и без „въздържали се”депутатите приеха доклада на Временната анкетна комисия за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени в последната  година от мандата на правителството на Сергей Станишев. Копие от документа ще бъде предоставен на главния прокурор Борис Велчев.
Докладът на комисията не включва нови разкрития, а съдържа анализи на конкретни сделки и решения на кабинета „Станишев“ с констатациите, че в повечето случаи са се харчили средства чрез заобикаляне на закона.
„Спрете да критикувате политика, която е била насочена към осигуряване на елементарни условия за живот,” призова по време на дебатите депутатът от ДПС Лютви Местан. Той посочи, че в България все още има хиляди населени места, в които няма електричество и канализация. Политиката за подобряването на условията на живот в тези малки населени места трябва да продължи, защото там живеят хора, обясни Местан.
Станислав Иванов от ГЕРБ му репликира, че малките населени места не отговарят на изискванията на Европейската комисия, за да бъдат финансирани техни проекти. Той добави, че при управлението на тройната коалиция от 150 разработени проекта по Оперативна програма „Околна среда” са одобрени 5, а с това сме загубили доверието на Европа.
„2008 г. е годината с най-добрите фискални резултати в прехода”, заяви бившият финансов министър Пламен Орешарски. Той посочи, че за 2009 г. фискалният резултат към средата на годината е бил излишък от 180 млн. лв., а в месеца на смяна на правителствата дефицитът е от 360 млн. лв. „Това е най-добрият фискален резултат сред 27-те държавни-членки на ЕС,“ каза Орешарски. Според него в доклада има вътрешно противоречие, защото е казано, че няма антикризисна програма, а после има цяла глава, която атакува антикризисната програма на кабинета „Станишев”.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *