Облагането на лихвите открехва вратата към данъчни промени

Това коментира директорът на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.
Лихвите по депозитите са сравнително високи и данъкът няма да намали интереса на хората към спестяването в банки, няма да окаже и съществено значение върху икономическата активност в страната, смята Прохаски.
Този налог обаче отваря вратата към промени в данъчната система и показва, че тези промени могат да се правят прибързано и без дебат в обществото, посочи експертът. Според него тази промяна трябваше да се направи след внимателно обсъждане и подготвяне на хората и на банките.
Директорът на ЦИР изрази надежда, че след парламентарните избори догодина няма да има промяна в данъчната политика.
Ръстът във вътрешното потребление, с който ще се увеличи и БВП за 2012 година с над един процент, идва от реализиране на дълго отлагани разходи и от увеличението на пътуванията, отбеляза Прохаски. Явно хората са решили, че няма смисъл да отлагат такива разходи или пътувания, защото не виждат бързо подобряване на икономическата ситуация, добави той.
Поскъпването на основни хранителни стоки през тази есен няма да свие потреблението, смята експертът.
Проектът за държавен бюджет за 2013 година е съставен консервативно, с буфери срещу възможни проблеми, но в него няма сериозен програмен подход и не се виждат идеи за реформи, е мнението на директора на ЦИР. Положително в проекта е решението за компенсиране на доходите на пенсионерите спрямо инфлацията и увеличаване на доходите за някои професии, заяви той. Прохаски изрази надежда през следващата година бюджетът за 2014 година да бъде много по-реформистки.
От Центъра за икономическо развитие смятат, че степента на усвояване на парите от европейските фондове е добра и оказва съществено значение за бизнеса във време на несигурна външна среда. По данни на анализаторите на центъра вече са договорени около 80 процента от парите от еврофондовете. В тази насока се полагат сериозни усилия, макар че оперативната програма „Конкурентоспособност“ има сериозни проблеми, свързани най-вече със слабото им управление от Агенцията за малки и средни предприятия, посочват експертите на ЦИР.
За следващия програмен период на ЕС е важно България да защити своите позиции за Кохезионната политика на Евросъюза, която е предмет на дебати в ЕК, подчертават икономистите на ЦИР.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *