Обстановката в страната остава усложнена

Людмил Минчев от Централния оперативен щаб при Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ обясни каква е обстановката в страната:
След обилните снеговалежи и понижаването на температурата, обстановката в страна продължава да е усложнена, но е под контрол. Страната привиква към живот в зимни условия, които за тази част от годината са нещо нормално. През изминалото денонощие в нашите структури са получени над 400 сигнала за произшествия. В момента се работи по около 30 случая.
В следствие на зимната обстановка е затруднено снабдяването с хранителни продукти на 15 населени места в Софийска област. Бедствено положение е обявено в 8 общини в страната. Без електрозахранване са все още над 120 селища, в други 7 е нарушено водоснабдяването.
През нощта е оказана помощ на бедстващи пътници от моторни превозни средства в областите Варна, Добрич и Силистра. Към момента няма бедстващи граждани, няма и сериозно пострадали по време на кризата със снеговалежа и създалата се сложна метеорологична обстановка.
Вторично явление във връзка със зимната обстановка е зачестяването на случаите на битови пожари с жертви и пострадали в следствие на неправилно използване на електродомакински отоплителни уреди.
Нашите предупреждения към гражданите продължават. Радващо е това, че бяха прекратени голяма част от пътуванията, което улеснява нашата дейност. Приканваме гражданите да бъдат внимателни при използването на отоплителни уреди на твърдо гориво и електроенергия.
Пътищата в Добричка област са затворени. Снегът спря, но температурите са много ниски. Няма останали хора по пътищата. 6 селища са без ток, няма селища без вода. Ще учат децата в Добрич и Каварна, всички други са във ваканция, каза в „Преди всички” Тодор Георгиев, заместник-областен управител на Добрич.
Движението при влаковете е при зимни условия, има закъснения, но отменени влакове има само на участъка Велинград – Добринище. Няма да допуснем пътници да останат между гарите, каза Христо Иванов, директор „Експлоатация” в БДЖ „Пътнически превози”. Инж. Лазар Лазаров, председател на агенция „Пътна инфраструктура”: След преминаването на снежния фронт обстановката в западната част се възстановява, но в източната има проблеми. Ветровете бяха ураганни, видимостта беше около метър и половина, нямаше видимост, хората губеха пътя. Трудности има и за почистващата техника. Затворена е магистрала „Хемус” между Шумен и Варна. Участъкът между Стара и Нова Загора също е затворен.
Представители на електроразпределителните дружества дадоха в „Преди всички“ подробна информация за селищата без ток и за усилията си да възстановят електроснабдяването.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *