Общини в дългове до шия, държавата обезлюдява

Общини все по-често трупат непосилни дългове и при тези, които са  извън големите икономически центрове, този процес се подпомога от прогресивно влошаващата се демографска картина и рефлектира върху икономиката.

Този извод  за състоянието на българските общини направи Александър Трифонов от Института за местно и регионално развитие пред bloombergtv.
„Въпросът е изключително актуален, защото тази тенденция на увеличаване на общинския дълг, която влияе върху икономическата активност, продължава и се задълбочава. Поглеждайки бюджета за 2017, виждаме, че приходите на общините, грубо казано, са 1,9 млрд. лв., а минималните разходи, които те трябва да направят, са около 4,6 млрд. лв. Тоест дефицитът от 2,7 млрд. лв. трябва да се поеме от държавния бюджет, каза Трифонов.  Общините в цяла България въобще не са наясно какво значи терминът „финансово здраве“. По данни на финансовото министерство 156 от общо 265 общини у нас са приключили 2015 г. с дефицит. 71 кметства нарушават позволения по закон лимит за просрочени задължения, 25 са затънали в дългове и харчат голяма част от приходите си за обслужването им. Общинският дълг като цяло расте рязко и в края на 2015 г. достига 1.3 млрд. лв.
Според него това показва, че общините не са в състояние да провеждат собствена икономическа политика. По думите му се увеличава диспропорцията между регионите, което още повече утежнява ситуацията. Второ, утежнява се неравенството между бедни и богати.
Трифонов коментира, че това поставя тежки условия пред икономическия растеж и неслучайно винаги се говори, че изграждането на една просперираща икономика трябва да започне отдолу нагоре – общините трябва да са базата и от там вече да се надгражда.
„Държавата трябва да влезе в ролята на предприемач. Тя трябва да има такава политика, че например в един изостанал регион да се избере център, в който да се построи дадено предприятие. Тя трябва да гарантира условията – вода, ток, кадри, като след две години участва с 20% капитал. Има такива примери, различни партии говорят за подобни политики. Идеята е след това, когато дойде инвеститорът и вложи 80%, държавата да излезе, когато тръгне предприятието, а не да става собственик. Държавата трябва да бъде лакмуса, за да се привлече капитал“, смята Трифонов.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *