Общо 180 млн. лв. е стойността на проблемните проекти в МОН

Общо 180 млн. лв. е стойността на осемте конкретни проекта по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, за които одита на ЕК е установил проблеми. Очаква се, че за тях може да бъде наложена финансова корекция. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Ваня Стойнева на пресконференция днес в МОН, на която беше представен план за отстраняване на проблемите в програмата, констатирани в предупредително писмо на ЕК, получено миналата седмица.
Основният проблем, посочен от ЕК, е свързан с липсата на ясно разделени организационни и контролни функции между звеното, което отпуска средствата по програмата, звената, които получават пари по проекти, и звеното, което проверява изпълнението им. Други проблеми са неясните критерии за сформиране на екипите за управление на проекти в МОН, както и слабостите в оценяването на проектите и в организацията на проверките в тях, посочи служебният министър на образованието и науката Николай Денков.
Предлагат се четири варианта за разпределение на функциите в МОН. При първите два за Управляващия орган на програмата – главната дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ в МОН, отговаря отделен зам.-министър. Ръководството на звената, които изпълняват проекти във ведомството, може или да се делегира на другите заместник-министри, които отговарят за училищното образование, висшето образованието и науката, или да се създаде отделно Звено за изпълнение на проектите на МОН.
Обсъждат се и други варианти за статута на Управляващия орган на програмата. В единия случай той би могъл да стане изпълнителна агенция в рамките на МОН, директно подчинена на министъра или на зам.-министър. Не се изключва и възможността управлението на ОП „НОИР“ да излезе извън структурата на МОН и да се поеме от независима агенция, пряко подчинена на премиера.
Всички варианти ще бъдат внимателно анализирани, за да се избере най-подходящият. След съгласуване със служебния вицепремиер по европейските фондове Малина Крумова ще се преговаря с ЕК за намиране на приемливо решение. Крумова, която също присъства на пресконференцията, отбеляза, че одитът идва навреме, тъй като дава възможност да се отстранят пропуските. Ще имаме изградена единна позиция и е ключово тя да бъде техническа, експертна, базирана на факти, процедури и правила, а не да търсим в някакъв конкретен случай кой е виновен и скандал в цялата ситуация, коментира Крумова.
Николай Денков посочи, че от 5 юли до 24 октомври 2016 г. Меглена Кунева е съвместявала функциите на министър на образованието и науката и ръководител на Управляващия орган на програмата, което по думите му е основният посочен от ЕК проблем. Малина Крумова добави, че предупреждения за това са правени многократно.
При бързо отстраняване на проблемите няма да бъде засегнато също изпълнението на бъдещи проекти по ОП НОИР. Такива са например проектите за изграждане на научни центрове, които се очаква да бъдат подадени до 28 февруари т.г. ЕК не критикува структурата и съдържанието на ОП НОИР. Те са разработвани съвместно с представители на Комисията, одобрени са от нея през февруари 2015 г. и оттогава не са променяни, подчерта още пред журналистите министър Николай Денков.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *