Огромни премии си раздават и в правосъдното министерство

 
Само за три месеца с такива бонуси са поощрени 47 души, пише в. “Сега“. Рекордът от 140% от средната заплата допълнително материално стимулиране е поставен през март се държи от политическия кабинет. В него влизат министър Маргарита Попова, тримата й заместници – Даниела Машева, Жанета Петрова и Христо Ангелов, началникът на кабинета, парламентарният секретар и говорителят. През януари премията е била 81%, а през февруари – 98%.
От постановлението на правителството за бюджетните заплати за 2011 г. се вижда, че минималната основна заплата на зам.-министър, председател на държавна агенция или комисия е 1027 лв., а максималната – 1661 лв.
“Сега“ получи данните по Закона за достъп до обществената информация. Питането бе провокирано от сигнали в редакцията, че от началото на годината зам.-министри на правосъдието са получили хиляди левове към заплатата си.  От предоставената информация не става ясно дали целият политически кабинет е взел премии.  От останалите служители тези, които са на ръководна длъжност, са се подписали срещу допълнително от 41 до 84% от заплатите си.  Премиите на тези 47 души идват по реда на Закона за търговския регистър, според който част от таксите и глобите, събирани по него, се изразходват за допълнително материално стимулиране на хора от централната администрация на МП, пряко ангажирани в подпомагане на дейността на търговския регистър.
От министерството уточняват, че от политическия кабинет и служителите, ангажирани с регистъра, не са вземали бонуси предишните две години.Общата сума и критериите на раздадените за тази година премии не са ясни.
Бонуси в правосъдното ведомство от началото на годината са взели не само чиновниците, ангажирани с регистъра. По една работна заплата през първото тримесечие е изплатена и на 176 служители, като средствата са икономисани от фонд “Работна заплата“. Редовната практика на ведомствата е да държат свободни щатни бройки и така да пестят пари за бонуси, или да се измъкват, когато се налага да правят съкращения, напомня вестникът.
 

 
Финанси
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *