Очакват лихвите да тръгнат нагоре

Очаква се лихвите да тръгнат нагоре, след като през последните години имаше тенденция за постоянен спад. „За икономиката и банковия сектор на България 2019 г. ще протече при очаквания за промяна в лихвения цикъл и по-вероятно забавяне на темпото на икономически растеж, предвид сигналите от заобикалящата външна икономическа среда и курса на паричната политика на водещите централни банки“, посочва председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов в своя публикация в бюлетина на АББ. „За тези развития банките вече подготвят своите клиенти“, допълва той.

Резултат с изображение за банкови лихви

Европейската централна банка (ЕЦБ) прекрати в края на 2018 г. програмата си за покупка на облигации на стойност 2,6 трлн. евро, като дава сигнал, че смята да увеличи лихвите след лятото. Но редица участници на пазара залагат на увеличение в минимални размери чак към средата на 2020 г. А преди това увеличение да се усети в България ще мине още доста време.

Двама от членовете на Управителния съвет на ЕЦБ и водещи кандидати за поста на председател на ЕЦБ дадоха скептична оценка за възможността банката да увеличи лихвите през тази година. Беноа Кьоре и Франсоа Вилерой дьо Гало заявиха пред Bloomberg в Давос, че ЕЦБ прави оценка на икономическото забавяне на еврозоната и вероятното увеличаване на лихвите ще зависи от тази оценка. Мандатът на сегашния председател на ЕЦБ Марио Драги изтича през октомври. Според Кьоре е рано да се каже дали лихвите ще бъдат увеличени през 2019 г.

За банковата система в България 2019 г. ще премине под знака на процедура за оценка на качеството на активите и стрес тест, които ще бъдат извършени от ЕЦБ в процеса по присъединяване към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз, посочва Андронов. Резултатите от проверката на банките трябва да бъдат обявени през юли, информира в.Труд.

На фона на увеличеното кредитиране, банките внимават да не разхлабват кредитните стандарти, да не допускат неразумно финансиране на бизнеса и населението, допълва той. Банките изчистват портфейлите си като необслужваните заеми намаляха до 8,8% в края на септември 2018 г. (при 16,9% в края на 2014 г.).

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *