Очаква се умерен икономически растеж в САЩ за 3-то тримесечие

Икономиката в САЩ вероятно ще нарасне по-силен темп през последното тримесечие, като американците развръзват затегнатите си портфейли. Очакваното повишение на растежа, обаче, не е достатъчно силно, за да понижи значително високата безработица.
Водещи икономисти прогнозират, че икономиката на САЩ ще нарасне с 2% на годишна база за периода юли-септември. Ако стане така, това ще бъде повишение спрямо слабия растеж от 1.7% за периода април-юни. За да се понижи равнището на безработицата, обаче, трябва растежът да бъде поне двойно по-бърз.
Гледайки към текущото тримесечие, не се очаква икономическият растеж да бъде много по-добър, отбелязвайки само 2.4%, според проучване.
Ако стане така, икономиката ще приключи 2010 г. по-слабо, отколкото започна годината. През първото тримесечие икономиката нарасна с 3.7%.
Една година след като рецесията приключи, икономиката в САЩ не успява да генерира достатъчно растеж, за да натисне надолу безработицата и да донесе облекчение на близо 15 милиона американци, които са без работа. Равнището на безработицата е средно 9.6% през третото тримесечие, като е съвсем леко надолу спрямо второто, когато беше 9.7%.
Това е така, защото се очаква ФЕД да обяви на 3 ноември програма за покупка на правителствени облигации за втори път. Програмата ще налее милиарди долари в икономиката. Това би понижило лихвите по ипотеките и другите заеми. Очакването на действията на ФЕД вече помогна за понижение на лихвите по ипотеките до техните най-ниски нива от десетилетия насам. ФЕД се надява този по-евтин кредит да пришпори хората и компаниите да увеличат харченето си, което е силата на американската икономика.
Икономисти, обаче казват, че тези действия на ФЕД, може да предоставят само умерен тласък на икономическия растеж през последното тримесечие на тази година. Все още допълнителната икономическа активност няма да бъде достатъчна, за да придвижи надолу безработицата, казват икономистите. Все още се очаква равнището й да бъде над 9% до края на тази година, дори и с новата помощ от ФЕД.
Търговският департамент на САЩ ще публикува първото си измерване за представянето на икономиката през третото тримесечие днес, малко преди изборите в страната за избор на нов Конгрес. Ядосаните избиратели може да струват на демократите техния контрол в Белия Дом и може би в Сената. Слабата икономика означава американците, които имат работа, да получат намаление на заплатите си, а тези без работа да срещнат свирепа конкуренция за няколкото обявени работни места. Просрочените ипотеки също така се очаква да нараснат.
Анализатори казват, че с такъв икономически растеж, страната е заседнала дългосрочно в болезнена дупка. Растежът трябва да бъде много по-силен, за да тласне безработицата надолу, допълват те.
Принципно икономиката трябва да нарасне с 5% за цялата година, за да натисне безработицата надолу с цял процентен пункт.
Очаква се за цялата 2010 г. икономиката на САЩ да нарасне с 2.6%. Това би било подобрение спрямо 2009 г. БВП, обаче, се е свил през тази година най-много от 1946 г. БВП измерва стойността на всички произведени продукти и услуги в страната.
Повишаването на фондовия пазар в САЩ накара хората да се чувстват по-спокойни относно харченето и сделките си. Потребителското харчене вероятно ще нарасне с 2.4%, което е нагоре спрямо нарастването му с 2.2% през второто тримесечие. За силен икономически растеж е нужно потребителите да харчат с темп, близък до 5%.
Освен това и харченето от бизнеса отслабва. Анализаторите вярват, че бизнесът не харчи много за екипировка и софтуер. Бизнесът също така вероятно е намалил с по-бърз темп проектите си през тртетото тримесечие, като строежите на офиси и фабрики. Вероятно ще се свият и разходите за изграждане на жилищни сгради, заради задържането на цялостния растеж.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *