Пазарните сътресения възродиха съмненията за възстановяването на Европа

Сътресенията на световните финансови пазари и скока на гръцките разходи по заемането в четвъртък отново разпалиха страховете относно възстановяването на Европа и структурните проблеми, останали от дълговата криза в еврозоната.

За пръв път тази година възвръщаемостите на еталонните гръцки облигации нарасна с над 9%, тъй като увеличаващата се политическа нестабилност събуди съмнения относно способността на Атина да поддържа солидната си дългова тежест.

Европейските страни, които бяха най-тежко засегнати от дълговата криза в еврозоната също видяха разходите си по заемането да нарастват с невиждани до сега темпове.

Инвеститорите изразиха загрижеността си относно плана на Гърция да приключи програмата си за спешна помощ по- рано от очакваното, а правителството се опита да сдържи притесненията около перспективите на страната, казвайки, че ще остане на борда заедно с международните кредитори ще се опита да завърши програмата си за икономически реформи, договорена с ЕС и МВФ.

Гикас Храдувелис, гръцкият финансов министър, заяви пред парламента: „Пазарите често реагират прекомерно. Гърция ще приключи програмата си за реформи и има подкрепата на ЕЦБ.“

Цените на акциите на банките на атинската фондова борса поскъпнаха за кратко, следвайки оптимистичните данни за САЩ, но спаднаха веднага щом индексът обърна посоката.

Изявлението на Юрки Катайен, икономическия директор на ЕС, бе в подкрепа на Гърция.

„Европа ще продължи да помага на Гръция по какъвто начин е необходимо, за да се осигурят приемливи финансови условия за гръцката държава и да се изглади пътят обратно към плътният и устойчив достъп до пазара.“отбеляза още г-н Катайен в изявлението си.

Междувременно ЕЦБ даде известно облекчение на гръцките банки в сряда, увеличавайки размера на кредитите, с които те ще могат да разполагат. Говорител обаче заяви, че решението на трябва да се разглежда като реакция на скорошния стрес на пазара.

„Последните няколко дни бяха невероятни, най-вече защото никоя от оповестените данни не бе достатъчно лоша, че да оправдае ходовете, които наблюдавахме“ заяви г-н Майк Ридел, мениджър на облигационен фонд в M&G Investments. „Беше се зародило едно усещане, че Европа отново е стабилна, но сега хората поставят това под въпрос“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *