Пак очакват кмета на Ямбол в съдебната зала

Славов е обвинен, че е нарушил Закона за обществените поръчки при сключването на договор за списване, предпечат, печат и разпространение на информационен бюлетин на община Ямбол. Според обвинението, кметът не е посочил пределна цена на обществената поръчка. Освен това, не я е прекратил, след като комисия е установила, че нито една от фирмите, подали оферти, не отговаря на условията. Нанесената щета на бюджета на община Ямбол е за около 17 хиляди лева.
Малко предистория на случая, известен в Ямбол като медсестрата с неясни дипломи.

Откакто е навършила пълнолетие, фаворитката на кмета Таня Димитрова  успя да се изяви не само като редактор на малкото регионално вестниче „Време“, но в ерата на ГЕРБ за няколко дни навакса всичко пропуснато. Като гръм от ясно небе на ямболци преди две години им дойде новината, че най-напред я назначават за техен областен управител, а сега и че я пращат за посланик в Хърватия.

През 2009 съгражданите й бяха изключително изненадани да научат, че само за няколко дни от нищото Димитрова се е снабдила с две дипломи. При представянето й министър-председателят обяви, че тя е завършила теология и журналистика. По-късно, притисната от медиите, бе принудена да признае, че теологията я изучила за две години – взимала изпити наред. А журналистиката пък я придобила за няколко месеца. Наред с това в биографията й „грейнаха“ и познания по четири древни и мъртви езика, плюс английски и руски, които Димитрова също настояваше, че е изучила „за няколко месеца“.

През двете години, откак оглави областната управа на Ямбол, се разбраха и други любопитни неща около битието й.

През 2008 спечелила странна обществена поръчка – да издава общински бюлетин. Конкурсът изисквал кандидатите да имат завършено висше образование „журналистика“ и такива действително са се явили, но го печели Димитрова. Нейната оферта предвижда общината да й плаща месечно по 35,000 лева за брошурката. Толкова са предлагали и останалите участници в конкурса, но за цяла година. Всички тези данни станаха известни едва наскоро, когато приключи съдебно дело/първото/ срещу кмета на Ямбол от ГЕРБ Георги Славов, обвинен в престъпления по служба, сред които и корупционни практики.

В съдебната зала се разбра що за дипломи има Димитрова. Привикана като свидетел, там тя сама призна, че образованието й по журналистика не било точно висше, а завършен курс, където „ни учиха да пишем материали и да ги поставяме в един шаблон“. На процеса се изясни и че спечелила конкурса за брошурката, понеже в общинската комисия по избора бил депутатът от ГЕРБ Светослав Тончев, който в миналото работил като юридически консултант на фирмата на Димитрова.

След като кметът Славов бе осъден, източници от окръжната прокуратура в Ямбол довериха пред медиите, че в момента се разследва цялостната дейност на Димитрова и до началото на лятото ще се реши дали ще й бъде повдигнато официално обвинение за измама. Като областен управител тя не се ползва с имунитет срещу съдебни дела. Но виж – като посланик в Хърватия съдебната ни система вече ще има да взима. Това обяснява защо в най-спешен порядък министър Николай Младенов й подготви документите и изпрати в Загреб искане за агреман.

В това искане, напук на съдебните разкрития, отново пише, че тя има две висши образования. Освен това е посочено, че владее латински, църковнославянски, библейски еврейски и библейски гръцки езици. Само не и хърватски, който ще й е най-нужен в работата. Все още не е получила агремана, но Младенов си има приказката с колегите от бившата югорепублика и най-вероятно Димитрова ще бъде уредена точно до датата, когато се очаква да е готово решението на прокуратурата за обвинение срещу нея.

Може би като знак на благодарност вестник „Време“, който бъдещата посланичка още в началото на политическата си кариера прехвърли на баща си Димитър, във всеки брой публикува омайни текстове в прослава на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов. В последното издание четем такова непреходно по своето значение заглавие като: „Промените в правителството са положителна стъпка“.

Ако всичко мине по мед и масло, поне за четири години ГЕРБ подсигурява съдебно спокойствие на Димитрова. А сетне тя може да постъпи по стар ямболски обичай – да се обяви за невъзвращенка, за да остане далеч от лапите на българския съд. Навремето така направи посланикът ни в Канада – ямболията Слав Данев. След като му изтече мандатът в Отава, той заяви, че остава емигрант и дори не се върна в София, за да се отчете какви ги е свършил.
Преди година, по това дело, състав на Окръжния съд в Ямбол постанови година и половина условно за ямболския градоначалник. След обжалване, Бургаският апелативен съд върна делото за ново разглеждане, заради допуснати процесуални нарушения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *