Папката „Борисов“: код червено

 
Първо: Софийската градска прокуратура спря  разследването за изтичането на записи от специални разузнавателни средства на телефонните разговори между директора на митниците, бившия му заместник, министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов, от които стана ясно, че министър-председателят покровителства контрабандата, като лично спира проверка на митниците срещу фабрика за незаконен алкохол. Това скандално разкритие, което в продължение на цяла година не доведе до никакви резултати, ще остане замразено в папката “Борисов” до края на неговото управление.

Папката му  все повече набъбва
Протежета, пропуски и провали
На второ място: станахме свидетели на своеобразна кулминация в необявената война на вицепремиера и министър на вътрешните работи срещу независимостта на съдебната система в България; в една демократична държава такова отношение, както и безцеремонните нападки на Цветанов срещу председателя на Съюза на съдиите в България, квалифицирани от съдия Тодорова като съставомерно деяние “клевета”, не би следвало да останат без последствия.
Най-вероятно обаче нищо няма да последва и стилът в работата на вицепремиера – заедно с всички негови протежета, пропуски и провали, също ще остане затворен в папката “Борисов” до края на неговото управление.
На трето място: бяхме свидетели на свеобразна кулминация на непрофесионално поведение и нагло превишаване на правата на полицаите в последните акции на МВР; същият полицейски произвол, който се превръща в трайна характеристика на “родните охранители”, най-вероятно ще бъде добавен в дългия списък присъди, които Европейският съд за правата на човека огласява срещу България.
Непрофесионално, недемократично, непрозрачно – без никакви видими тенденции за промяна на стила и за запазване независимостта на трите власти – такива са изводите на политически коментатори за почерка “Борисов” и неговото управление. При отсъствието на “четвърта власт” тези характеристики бележат трайна тенденция за влошаване на обществения климат. Именно четвъртата власт (според анализ на фондация “Конрад Аденауер”) беше (за пореден път) уличена в клиентелизъм, корупция и непрофесионализъм.
 
Нищо чудно тогава, че не ни искат
Нищо ново под слънцето
След всичко това едва ли ще бъдат изненада вероятните неблагоприятни изводи в междинния доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред, който се очаква през февруари и от който зависи позицията на Холандия за присъединяването на страната към Шенгенското пространство.
Въпреки становището на новия президент, че страната пази границите в съответствие с всички критерии, Холандия се обяви твърдо против присъединяването на България и Румъния към Шенген преди двете страни да дадат убедителни доказателства, че са решили проблемите с организираната престъпност.
А тя, както се казва, пълзи из цялата страна, зле прикрита в папки с код “червено” – най-високата степен на опасни явления, към които нито днешната журналистика, нито днешното гражданско общество смеят да посегнат.

 Еми  Барух, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *