Парите се върнаха в банките

През август депозитите в банковата система са нараснали с 1 млрд. лв., след увеличение с 369 млн. лв. през юли и спад с 1 млрд. лв през юни. Така обемът на депозитите с банките не само се възстанови от кризата в КТБ, но дори продължава тенденцията си на ръст от последните години. Изглежда доверието в банковата система отново е силно, но е показателно за състоянието на икономиката на страната, че изтеглените през юни средства не са били използвани за покупки на стоки и активи, а се връщат обратно в банките.

Обемът на влоговете на неправителствения сектор се покачва до 58.4 млрд. лв. през август, поставяйки нов рекорд. От тях депозитите на домакинствата са 39 млрд. лв. или с 8.5% повече от същия месец на предходната година. Депозитите на бизнеса са 16 млрд. лв. и нарастват с 9.1% на годишна база. Само влоговете на банките намаляват, с 9.6% на годишна база, до 3.4 млрд. лв.

В същото време ръстът на кредитирането е едва 2.4% на годишна база през август. Общият обем на отпуснатите кредити е 55.7 млрд. лв., като спрямо юли има спад със 76 млн. лв. Силен ръст бележи само кредитирането между финансовите предприятия, което се увеличава с 31.2% на годишна база, до 1.25 млрд. лв.

Качеството на кредитния портфейл на банките се влошава през август. Лошите и преструктурирани заеми без овърдрафта нарастват с 41 млн. лв., до 22.4% от всички отпуснати кредити.

Данните на БНБ ясно показват, че докато банковата система е стабилна и банките са готови да си оказват подкрепа в случаи на ликвидни проблеми, кризата в кредитирането за бизнеса и потреблението отново се влошава. Това се дължи и на ограничено търсене на кредити, тъй като перспективите за растеж и потребителските нагласи в потиснатата от дефлация икономика на България не предполагат нито засилване на инвестициите, нито по-голямо крайно потребление на пазара.

Ситуацията налага спешни мерки за подпомагане на кредитирането за бизнеса и за стимулиране на търсенето на кредити, но държавата изглежда безсилна да се справи с проблема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *