Паричният резерв на Гърция стига за 4-5 месеца

Паричният резерв на Гърция е достатъчен за обслужване на нейните задължения през първите четири или пет месеца на годината, сочи проучване, което е проведено от „Юробанк“.

Юли вероятно ще се окаже най-проблемният месец за 2017-а година, тъй като по това време ще трябва да бъде погасен държавен дълг в размер на около 7,4 млрд. евро. Въпреки че „Юробанк“ отбелязва, че състоянието на касова наличност ще бъде достатъчно за покриване на задълженията до месец май, според нея е наложително по-бързо приключване на  втория преглед по изпълнение на международната спасителна програма за страната, тъй като това би отключило отпускането на допълнителна финансова подкрепа, която е от жизнено важно значение.

Според гръцката банка, приключването на втория преглед ще предотврати ново влошаване на вътрешния икономически климат и ще поддържа живи очакванията за евентуалното включване на Гърция в програмата за „количествени улеснения“ на Европейската централна банка. В четвъртък гръцкият финансов министър Евклид Цакалтос заяви, че той не може да каже, дали вторият преглед на последната спасителна програма за Гърция ще успее да приключи през настоящия месец, но добави, че има сигнали за позитивно придвижване към постигането на споразумение.

Това което мога да ви кажа към момента е, че има позитивен импулс и всички страни търсят решение, заяви вчера Цакалатос на съвместна пресконференция в Брюксел с върховния представител по икономическите въпроси на ЕК – Пиер Московиси. На този етап не знам дали успешното приключване на втория преглед ще бъде факт до края на януари или малко по-късно, отбеляза той. Цакалатос и Московиси обаче заобиколиха въпроса за това, кога шефовете на мисията на гръцките кредитори ще се върне обратно в Атина за по-нататъшни дискусии.

Ако институциите се върнат в Атина, това трябва да стане факт, когато бъдат подготвени последните елементи от споразумението на ниво технически персонал, каза Московиси, добавяйки, че докато много от въпросите вече са намерили решение, все още има няколко като енергийната реформа, колективно трудово договаряне и фискалният пътя на Гърция, които остават на масата на преговори.

Пиер Московиси посочи, че преговорите имат за цел постигането на една колективна позиция, която да включва и Международния валутен фонд, но нито той, нито Цакалотос не предположиха, че е постигнат някаква съществен напредък в преодоляване различията между европейските кредитори и фонда.

В сряда пък финансовият министър на Белгия Йохан Ван Овертвелд заяви пред Ройтерс, че процесът по спасяването на Гърция ще върви напред със или без участието на МВФ. Както в рамките на Еврогрупата, така и в рамките на паричния съюз, ние ще трябва да продължи така или иначе напред. За предпочитане е това да стане съвместно с МВФ, но така или иначе ние продължаваме напред, посочи той.

Трябва да се има предвид, че финансовите министри от еврозоната, известни като Еврогрупата, ще се срещнат на 26-и януари, за да обсъдят въпросите свързан и с Гърция.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *