Печалба над трилион очакват руските банки

Руските банки може да поставят нов рекорд по печалби през 2017 г. и по предварителни прогнози те могат да достигнат, но дори и да надхвърлят 1.3 трлн. рубли. Такова е очакването на няколко ключови институции в банковия сектор на голямата страна : „Внешекономбанк“, „ВТБ24“ и „Промсвязбанк“, съобщава вестник „Известия“.Печалба по тяхна оценка е възможна и кредитните организации могат да регистрират печалби между един и 1,3 трлн. рубли, с което да подобрят постижението от предкризисната 2012 г., когато приходите са възлизали на 1,01 трлн. рубли. Оптимистичната прогноза се дължи на подобряването на макроикономическата ситуация и продължаващото съкращаване на задължителните резерви за „лоши“ кредити.
Очевидно кризата в банковата система е приключила, за едни сигурно мъчително бавно, за други изненадващо бързо. Но така или иначе след трудните и много сложни 2014 г. и 2015 г., през които банките отбелязаха загуби заради фалирали клиенти и създаването на огромни резерви по кредитните портфейли, банковата сфера отново става свръхдоходоносна. Защото вече официално е оповестено, че печалбата на руските кредитни организации за 2016 година възлиза на 930 милиарда рубли, което е почти пет пъти повече спрямо 2015 година, когато показателят достигна 192 милиарда рубли, сочат материали на руската централна банка, цитирани от ТАСС.
През 2016 година руските банки са увеличили кредитирането на юридически лица с 9,5 процента, на физически – с 1,1 на сто. Обемът на просрочените заеми по корпоративния портфейл е спаднал за година с 8,9 процента, а по портфейла на дребно – с 0,7 на сто. Депозитите на населението са нараснали с 4,2 процента, а на организациите са намалели с 10,1 процента.
Почти двойно банките са намалили обема на вземане на кредити от централната банка.
По оценките на „ВТБ24“, новият рекорд ще бъде над един трилион рубли. От „Промсвязбанк“ пък посочват цифрата 1,05 трлн., а от „Внешекономбанк“ – 1,2-1,3 трлн. рубли.
„По всичко изглежда, че 2017 г. ще бъде рекордна от гледна точка на печалбата в банковата система“, коментира пред изданието главният икономист и заместник-управител на „Внешекономбанк“ Андрей Клепач. „При липса на големи шокове, размерът на печалбата може да достигне 1,2-1,3 трлн. рубли“, допълва категорично експертът.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *