Плащането в брой до 5000 лв. отново се провали

Опитът на финансовото министерство да ограничи разплащанията в брой поне до 5000 лева отново претърпя неуспех след неочакван обрат при гласуването в парламентарната бюджетна комисия вчера. При второто четене на пакета данъчни промени за 2018 г. свалянето на прага от сегашните 10 000 лв. на 5000 лв. не получи достатъчна подкрепа. Против наред с опозицията гласуваха и депутатите от „Обединени патриоти“ – коалиционния партньор на ГЕРБ.

Единствения коментар по темата направи народният представител от ДПС Йордан Цонев. „Текстове, които вече сме отхвърлили, моля ви, не ги внасяйте в следващите 6 месеца. Ако искате да проверите дали имаме шизофрения – не сме болни“, обърна се той към депутатите от ГЕРБ.

През лятото финансовият министър Владислав Горанов предложи от 2018 г. прагът за плащане в брой да бъде свален на 3000 лв., а през 2019 г. – до 1000 лв. с мотива, че това е мярка за ограничаване на сивата икономика. Предложението тогава не получи подкрепа дори и сред част от депутатите от ГЕРБ, защото ограничавало свободата на хората да избират дали да се разплащат в брой или по банков път. След това бе отхвърлен и коригираният вариант прагът да стане 5000 лв. Той все пак бе наложен при първото четене на законопроекта с аргумента, че и в другите страни от ЕС има ограничения за кешови плащания в рамките на 2000 – 3000 евро.

Обрат претърпяха и други две данъчни промени, минали на първо четене. Данъкоплатците ще продължат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне. Това ще стане, ако подадат годишната си данъчна декларация по електронен път до 31 януари и платят налога. „Трябва да има стимули хората да плащат данъците си по-рано“, обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Максималният размер на отстъпката обаче вече няма да е 1000 лв., а 500 лв. Предложението за премахване на отстъпката бе по настояване на НАП, откъдето обясниха, че хазната започва да търпи все повече загуби, тъй като расте броят на хората, които декларират доходите се електронно. Оказа се обаче, че за миналата година по този начин данъкоплатци са си спестили общо 1.4 млн. лв., като 97.5% от тях са ползвали отстъпка до 500 лв., а 2.5% – между 500 и 1000 лв.

Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха и първоначално гласуваната разпоредба едноличните търговци и самоосигуряващите се да подават данъчни декларации само онлайн. Мотивът е, че голяма част от самонаетите нямали персонален идентификационен код и не било редно да се задължават да посетят офисите на НАП, за да го получат. От приходната агенция обясниха, че поради мерките за сигурност на информацията няма как да издадат ПИК без лична среща.

От догодина се затяга режимът за регистриране на фирмите по ДДС при достигане на оборот от 50 000 лв. Срокът за регистрация вече ще е 7, а не 14 дни. Промяната се прави най-вече заради търговските обекти по морските курорти, които само за два месеца правят този оборот, но за да избегнат регистрацията и плащането на данък, бързо сменят собствеността си.

Ограничения

Промените в Закона за кредитните институции спешно минаха на първо четене в бюджетната парламентарна комисия. Те са изработени от БНБ, но бяха внесени от депутата Менда Стоянова, с което бе заобиколена възможността за общественото им обсъждане. Според мотивите разпоредбите трябва да парират избягването на ограниченията банките да кредитират свързани с тях лица. Предлага се разширяване на кръга свързани лица, като се включват лица с пряко и непряко дялово участие в банките, лица, които упражняват контрол върху банки, и нейни акционери, лица, които съжителстват с акционери. Разширява се и обхватът на ограниченията за сделки, които могат да се извършват със свързани лица. Голяма част от разпоредбите обаче ще се разпишат в отделни наредби на БНБ, информира в.Сега . „Даваме възможност банковият надзор субективно да решава и да прави каквото си иска“, заяви вчера депутатът от ДПС Йордан Цонев. Според него подобни законови разпоредби не съществували в нито една европейска държава.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *