Половината българи искат да са фрийлансъри

Половината или почти 50 процента от нашенците – точно 41.9% от тях, търсещи преквалификация, са мотивирани предично от желанието да придобият умения да работят на свободна практика.Това сочи проучване проведено сред 1010 българи, организирано от лицензиран професионален център Нет Ит. Проучването е проведено чрез Facebookи в него са взели участие хора от цялата страна.

Другите причини, които участниците в проучването посочват като мотив, да търсят преквалификация са нископлатена сегашна работа (17.3%), работа, която не им доставя удоволствие (12.7%), стрес на работното място (11.1%) и липса на перспектива пред сегашната им професия (10.4%).

Посоката в която участниците в проучването желаят да се образоват, са професии които са или с репутация на високо платени или дават шанс за работа на свободна практика. Така например 23.6% от анкетираните посочват, че биха са преквалифицирали в графични или уеб дизайнери, 20.5% в интериорни дизайнер, 13.9% в програмисти, 12.4% в счетоводители и 10.6% във фотографи. Останалите проценти до 100 са посочени голям брой разнородни професии.

„В Нет Ит резултатите от проучването не бяха изненада за нас, тъй като при проследяване на развитието на хората, които получават професионална квалификация при нас, виждам, че много от тях работят на свободна практика или дори започват собствен бизнес с помощта на придобитите в центъра умения”, отбелязва Петров.

На фона на ожесточената война за хай-тек таланти, корпорации и стартиращи компании са склонни да платят 1000 долара на час на т.нар. фрийлансъри – програмисти на свободна практика, стига те да притежават правилната комбинация от умения. Освен че се опитват да привлекат най-добрите умове, компаниите често прибягват до услугите на т.нар. независими разработчици на софтуер, за да извадят от застоя свой проект или да получат конкурентно предимство. В някои случаи, правилният човек може да направи разликата между успешен и неуспешен продукт. Разбира се, в известкни от практиката случаи, можете да заработите нещо, и то без особени усилия и наличие на талант,  ако киснете непрекъснато в мрежата като трол на партийна ясла и громите чрез хейтване опонентите на вашата партия – работодателка.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *