Полша въведе годишен бонус за пенсионерите

Полша въведе изплащането на годишни бонуси за пенсионери и получателите на помощи за инвалидност съгласно закон, подписан  от президента Анджей Дуда, предаде ДПА.Полша въведе годишен бонус за пенсионерите.

Резултат с изображение за „полша пенсионери“

Първият ефект от законовата промяна е, че през тази година близо 10 милиона души ще получат парични добавки. Полша въведе годишен бонус за пенсионерите.

Всеки пенсионер ще получи допълнително сума в размера на минималната месечна пенсия, която за 2020 г. възлиза на 1200 злоти (към 280 евро). По оценки на правителството разходите по тази програма за годината ще възлязат на около 1.7 милиарда злоти (2.72 млрд. евро).

Преди да бъде приета, законодателната промяна срещна критиките на опозицията, защото плащанията на бонусите ще бъдат извършвани от фонд, предназначен допреди това предимно за хора в неравностойно положение.

istock
istock

Не вчерашното си заседание правителството на Полша одобри законопроект, според който догодина пенсионерите ще получат по още една пенсия. Тоест за 12 месеца те ще имат 14 вноски в пенсионните си сметки, информира pariteni.bg.

Резултат с изображение за „полша пенсионери дуда“

Анализатори казват, че обещанията за по-големи социални разходи са ключов фактор в изборните успехи през последните години на управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС).

Понастоящем Полша е в президентска кампания. Издигнатият от ПиС Дуда е водач в проучванията на общественото мнение преди изборите на 10 май, на които ще се бори за втори мандат, отбеляза ДПА.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *