Поскъпването на руския газ за Украйна ще бъде с над 80%

Русия повиши цената на природния газ за Украйна за вторипътв рамките на седмица. Увеличението, обявено от руския производител на природен газ Газпром, означава, че Украйна ще плаща с 81% повече. Според първоначално обявеното повишение в понеделник поскъпването беше с 44%.

Министър-председателят Арсений Яценюк каза, че този ход, дошъл две седмици, след като Москва анексира Крим, е неприемлив и предупреди, че очаква Русия да увеличи натиска върху Киев чрез ограничаване на доставките от синьото гориво.

Русия често използва енергийните източници като политическо оръжие, с което да се противопостави на своите съседи. Европейските потребители са притеснени, че Москва отново може да спре кранчето за Запада.

Изпълнителният директор на Газпром Алексей Милер съобщи на премиера на Русия Дмитрий Медведев, че покачването на цената се дължи на въвеждането на мито върху износа на газ.

След последното увеличение цената ще бъде 485 долара за 1 000 куб. метра. Това се случва само два дни, след като Газпром обяви 44-процентно поскъпване на синьото гориво до 385,5 долара от 268,5 долара за 1 000 куб. метра заради неплатени сметки. Цената е доста по-висока от средната, която плащат потребителите в Европейския съюз.

Украйна покрива 50% от газовите си нужди с руски доставки. Киев скороще получи спасителна помощ от Международния валутен фонд, но на фона на големите дългове и разклатена икономика.

Според анализатора в Сбербанк Валери Нестеров Украйна може да заведе дело в международния съд по въпроса.

Вчера от Газпром заявиха, че Украйна трябва да увеличи газовите си запаси, за да подсигури доставките за Европа. По данни на украинското Министерство на енергетиката странaта разполага с резерви за 7,2 млрд. куб. м. За да гарантира, че газовите доставки към Европа няма да бъдат прекъснати, запасите трябва да бъдат от 12 до 14 млрд. куб. м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *