Потим се 136 дни само за държавната хазна

Потим се все повече и работим още повече в името на общественото благо, обаче и данъчната тежест тази година ще расте. Така са пресметнали специалистите от Института за пазарна икономика, коите изчислили, че ще работим 136 дни само за да кърпим бюджета.

Потим се яко, но и тази година т.нар. ден на свободата от правителството, ще настъпи на 16 май. Дотогава ще работим изцяло, за да си платим данъците към държавата. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано.
От 2011 година броят на дните за попълване на хазната расте, като през тази година ще са най-много, изчисляват икономистите от ИПИ, а тенденцията е устойчива през последните години, което означава, че изземването от данъкоплатците нараства.
Най много дни през годината ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34. За приходите от акцизи ще са ни необходими малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, за да платим държавните и общински такси.
Сметката разпределя тежестта върху всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. Всеки сам може да изчисли своите данъци на специализираната страница „Моите данъци“ – www.kolkodavam.bg, допълват от Института за пазарна икономика.

Но нека осветлим годината, която експертите от ИПИ сочат като базов „лагер“ за изкачването на мечтаните данъчните върхове. За да попълнят държавния бюджет, през 2011 година или точно преди пет години,   българите  работят до 4 май, а до 13 май попълват и дефицита, сочат тогава изчисленията на ИПИ. През 2011 г. са били необходими 124 дни, за да се изработят предвидените 26.2 млрд. лв. приходи в бюджета.
През 2010  година данъкоплатците бяха работили за държавата до 31 май, като според института през тази година Денят на свобода от правителството настъпва по-рано не защото кабинетът е намалил разходите си, а заради по-големия бюджетен дефицит. Най-много дни през 2011 г. хората са работили, за да попълнят приходите от ДДС – 31 дни. За приходите от акцизи са били нужни 18 дни, с ден повече е отнело социалното осигуряване, 8 дни – здравното. Приходите от подоходните данъци се запълват за 10 дни работа, корпоративните данъци – за 8 дни, имуществените – 3 дни.

А сега вижте за себе си съпоставката между преди пет години и сега, за да си направите сметка дали живеете по-добре, както се мъчат да ви уверяват всеки ден от добре захранваните с държавни и европари медии…

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *