По-високи заплати за лекарите и сестрите

По-високи заплати за лекарите и сестрите . От догодина основните заплати в здравния сектор ще се повишат с до 200 лева. Това предвижда Колективният трудов договор, който беше подписан днес от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и от национално представени работодателски и синдикални организации.

Резултат с изображение за лекари и сестри

Документът предвижда минималната заплата за медицинските сестри в Спешната помощ, психиатричните болници, училищата и детските градини и останалите второстепенни разпоредители с бюджетни средства към здравното министерство да стане 900 лева, а в болниците минималното възнаграждение трябва да достигне до 950 лева.

Заплащането на лекарите със специалност не трябва да пада под 1100 лева, а за началниците на клиники минимумът е 1500 лева.

От синдикатите нарекоха новия колективен трудов договор „стъпка в правилната посока“, но подчертаха, че размерът на възнагражденията в здравеопазването не отговаря на квалификацията и нивото на българските лекари.

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов:

„Трябва да намерим съгласие на всички за по-справедливо разпределение на публичните ресурси“.

Представителят на работодателската организация КРИБ д-р Мими Виткова заяви, че регулацията на основните заплати в сектора не е достатъчна:

„Трябва да намерим начин да премахнем тежките диспропорции на заплатите в здравния сектор. Те са от трицифрени до петцифрени заплати“.

Здравният министър изрази увереност, че подписаният днес документ ще стимулира работещите в здравеопазването и ще послужи като добра база за развитие в следващите години, като се отчита трудът на хората в здравния сектор. /БНР

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *