Преглед на печата

Терминът „паркомясто“ не съществува в законодателството ни , затова трябва да се направят промени в Закона за устройството на територията.  В момента цената на подземните паркоместа, които се продават в София, варират между 5000 и 15 000 евро.
Затвор за собствениците на опасни сгради. Тази идея лансира в интервю за „Труд“  главният архитект на София Петър Диков.
„След като едно безотговорно отношение към собствеността създава заплаха не само за здравето и живота на собственика, а и на много други хора, смятам, че това си е криминално престъпление.  Ако не можеш да се справиш със собствеността си, има много начини, по които да се освободиш от нея. Всички трябва да разберем, че собствеността освен права и привилегии носи и отговорности.
Докато у нас се смята, че собствеността носи само печалба и права, трудно ще се оправим“, коментира Диков.
Още един „успех“  на кабинета – административната реформа, получи критики от Брюксел, коментира под глава „Сега“.
Според Еврокомисията реформата се фокусира главно върху съкращаване на щатове и няма да подобри в достатъчна степен нито работата на чиновниците, нито бизнес средата.
Тежките бюрократични процедури остават и унищожават ефекта от ниските данъци в България. Това е записано в оценката на Еврокомисията за Конвергентна програма за 2011 – 2014 г. и Националната програма за реформи, изготвени от България.
Бившият шеф на НДК Христо Друмев има две седмици, през които може да приведе доказателства в своя полза или да протестира срещу изводите в доклада за финансова инспекция на двореца на културата, пише „Труд“.
Агенцията за държавна финансова инспекция провери как са се водили сметките в НДК в периода 2008-2010 година.
Днес или утре Христо Друмев ще получи и доклада от инспекцията. След това започва да тече срокът, в който той може да представи обяснение за констатираните от инспекцията нарушения.
„Дневник“ проследява подробно в три страници проблемите около НДК. Нарушения на процедурите за възлагане на обществени поръчки, незащитаване на интереса на НДК, несъбиране на неустойки и просрочени задължения, непозволени инвестиции на финансовите пазари и спорни продажби на активи.
Това показва доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция за дейността на предишното ръководство на НДК.
Едно от нарушенията, изброени в ревизионния доклад, е по 6 договора за наем с фирма „Кампос“ ООД, които включват и помещенията за ресторантите „Скай плаза“ и „Континентал плаза“, уточнява изданието.
В неделя социалното министерство започна официална кампания срещу ограниченията за работа на българите в ЕС.
В интервю за „Монитор“   Владимир Калчев, началник-отдел „Миграция, интеграция и свободно движение на хора“ в МТСП подчертава: „Целта ни е да информиране, не можем да убеждаваме. В края на годината всички държави ще вземат своите политически решения, но за да е добро за нас, ние им предоставяме актуална информация.
Наскоро например имаше демарш на българския и румънския посланик в Ирландия, за да ги запознаят с тенденциите за емиграция от наша страна. Издадени са само 1000 разрешения за работа на български граждани.“
По думите на Калчев българите не са заплаха за трудовите пазари в ЕС.
Правосъдният министър Маргарита Попова предлага промени в конституцията за съдебната власт. В интервю за „24 часа“ Искра Фидосова, председател на правната комисия в парламента, заявява, че не подкрепя тази идея.
„В момента не трябва да бързаме да правим такива конституционни промени. Да, има необходимост. Има резон в това може би да бъдат разделени на прокурори и съдии във ВСС. Но това е въпрос на промяна в конституцията. А не може на парче. Днес някой се сетил едно, утре друг ще поиска друго…
Ето това стресира съдебната система. Тези хора трябва да бъдат оставени първо да изградят сами имунитет, ваксина срещу това, което се случва.
Всяка намеса отвън е във вреда за съдебната система, а не в помощ. Защото виждате, че всеки говори от своята камбанария, от собствените си интереси – било политически или други лични“, казва Фидосова.
Всеки богат иска да купи съдебната система, констатира в интервю за  „Новинар“  омбудсманът Константин Пенчев. В отговор на въпрос Пенчев подчертава:  „Само че не се оценява това, че съдебната система се подчинява на властимащите, когато тези властимащи минат в опозиция, те ще бъдат първият обект на удар на тази съдебна система.  Когато една съдебна система си позволи по икономически причини да постановява решения, винаги има опасност някой да плати повече и фактически да имаме отново едно неразумно решение.  Затова единственият изход за всяко едно общество е да приеме, че съдебната система трябва да бъде независима и ефективна и да не се влияе нито от политически, нито от икономически фактори.“
За скандалите около ВСС омбудсманът коментира, че групи и групички ще има винаги. „Какъвто и Висш съдебен съвет да изберем, винаги ще има опасност да се създават лагери и групи. Въпросът е да има прозрачни и ясни правила така, че независимо от пристрастията да има едно добро кадруване. Това е идеята – да се направят добрите правила, каквито и до ден-днешен няма“, споделя Пенчев и призовава:  „Крайно време е политиците да разберат, че е необходима истинска реформа в съдебната система, за да има прозрачно правосъдие.“
По повод 20-ата годишнина от приемането на Конституцията на Република България,“Дума“  помества блиц интервю с проф. Любен Корнезов, проф. Стефан Стоилов и Методи Недялков, парламентаристи  от VII ВНС.  Корнезов, един от авторите на Конституцията, споделя: „За тези 20 години разбрах, че е много важно, разбира се, да се приеме един демократичен основен закон, но много по-важно е да се бориш за неговата защита, защото нормите са мъртви, ако те не се реализират в живота.“ За основния спор с така наречената „поправка Дянков“, професорът коментира: „Тя е вредна и за държавата, и за конституционното право. С нея фактически ГЕРБ изживяват своя конституционен пубертет.“
За Стоилов, друг от авторите на Конституцията, „пактът за стабилност“ на Дянков е „глупост и недомислие“. „Това, което иска Данков, е израз на инфантилно поведение. Защото Конституцията не е бакалски тефтер, в който можеш да записваш всичко“, подчертава Стоилов.
Недялков, също от авторите на Конституцията, допълва, че е разочарован от политическите събития днес, а също и от хора, случки, които са в пълно противоречие с представите му за почтеност.
Ивайло Калфин е най-вероятният кандидат за президент на левицата, твърди „24 часа“. В събота Националният съвет на БСП трябва да излъчи двойката, с която ще атакува „Дондуков“ 2. След евродепутата най-номиниран е юристът Янаки Стоилов. Самият той се чувствал подготвен да скочи в битката, пише изданието.
„Стандарт“  коментира по-темата: „Най-бързо по предизборната писта лети първата жена градоначалник в историята на София – Йорданка Фандъкова. Сегашната стопанка стиска козовете в раздаването за „Московска“ 33. В отчета си може да се похвали с 8 км от метрото, нови булеварди и кръстовища, а и 34 км канализация.“
Според челото на „Новинар“ жените няма да дадат гласа си за дама на предстоящите местни и президентски избори. Оказва се, че жените гласуват за мъже.  При това за личност, а не за изборна програма, дават гласа си близо 50 на сто от жените. За сравнение дамите от страните членки на ЕС, които гласуват на личностна основа, са едва 25 процента.  Едва 17 процента от българките давали гласа си на базата на проблемите, които обещава да разреши кандидат-кметът или президентът, сочат данните на „Джендър проект в България“.
„Доган или Касим Дал? Турция не се меси“, е заглавието над интервюто в „24 часа“ с Абдуллах Гюл, президент на Турция. „По време на официалното си посещение в България на 4 октомври 2010 г. министър-председателят Ердоган прие Касим Дал в качеството му на председател на парламентарната група за приятелство между България и Турция“, аргументира се Гюл.
По повод твърдението, че неоосманизмът е опасна доктрина за Балканите, турският президент заявява: „Нямаме намерение да налагаме хегемония над съседите си по какъвто и да било начин. От самото основаване Турция, следвайки принципа на Ататюрк „Мир в страната – мир в света“, е възприела политика за прекратяване размириците и предотвратяване рисковете от възникване на нови такива в региона и света…
С това разбиране и в съответствие с целите ни за установяване на мир, стабилност и сигурност в региона, страната ни развива и оформя отношенията си със страните от Близкия изток, Балканите и редица други държави по формулата „печелиш-печеля“. Затова ще продължим активните усилия за реализиране на огромния потенциал на нашия регион.“

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *