Преглед на печата

„Ако в Европа се случи катастрофа, България няма да излезе суха от нея“, заявява министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в интервю за Труд. Ако обаче през следващата година продължим да работим в некатастрофичен сценарий, очаква се добре да се развиват високотехнологичните браншове, допълва министърът. Няма да тръгна да убеждавам хората да харчат пари за неща, които не им трябват, само за да се генерира търговски оборот, казва Трайков в отговор на въпрос за ролята на вътрешното потребление за икономическия растеж. Той цитира данни за коледното пазаруване, според които разходите за подаръци средно на човек са се увеличили с 10% – от 79 лв. на 86 лв.
„Празничната еуфория удря яко по джоба“, гласи водещото заглавие на Новинар. „Забравихме сметките за ток и парно“, отбелязва вестникът и коментира т.нар. „сезонна задължнялост“ заради „отпускането на колана“ по празниците.
През първото тримесечие на 2012 г. вътрешното търсене плавно ще се увеличава“, прогнозира Централната банка, цитирана от Капитал дейли. „Сливането на банки е неизбежно в лоши години“, посочва вестник Класа, който също цитира прогнози на банкери.
Република съобщава за нова вълна протести срещу монополистите под заглавие „Обесиха длъжници на парното“.
Труд и Монитор избират за водеща тема скандала в гилдията на колбасарите, след като горнооряховският суджук получи патент за пазара на ЕС. 180 компании спират производството на известното мезе и от 11 януари суджукът ще може да се произвежда само в Горна Оряховица.
24 часа предупреждава за капани при покупката на стоки от Интернет, въпреки че сайтовете са регистрирани в държави от ЕС. „Митниците гледат къде е произведена стоката и ако е в държави като Тайланд, Индия, Китай, се дължат мита и ДДС.
Часовият вестник коментира пускането на свобода на Юлиян Ковачки, заподозрян за палежи на 13 коли в София. Мотивът на съда е, че липсват доказателства, посочва изданието и допълва, че прокурорът е взел страната на защитата и се отказал да иска постоянен арест на Ковачки. Темата е водеща и за вестник Дума, който излиза със заглавие „МВР „изгърмя“ с подпалвачите“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *