Преговорите за кабинета в Белгия приключиха 540 дни след изборите

Премиер ще бъде председателят на партията на социалистите франкофони Елио ди Рупо, а кабинетът ще бъде съставен от 13 министри и шестима държавни секретари, съобщи медийната група Ер Те Ел, цитирана от БТА. Очаква се поименният списък на правителството да бъде представен първо на крал Албер Втори, който ще приеме Ди Рупо по-късно днес.
До края на деня или утре се очаква правителството да бъде гласувано от Федералния парламент.
Председателят на Партията на социалистите франкофони Елио ди Рупо ще бъде първият министър-председател на Белгия, който е франкофон от Валония, от 1974 г. насам.  Неговият успех в преговорите бе постигнат 534 дни след последните избори в кралството, след два опита да се откаже от възложената от краля Албер Втори мисия.
Елио ди Рупо е потомък на италиански емигранти, започнал живота си в крайна бедност.  Документален филм за него, представен от телевизия Ве Те Ем, показва историята му – от дете, отгледано в мизерия, той израства до политик, успял да договори изхода от най-тежката политическа криза в историята на държавата.
Миналата седмица международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ (Standard and Poor’s) понижи с една степен оценката на Белгия до степен АА, изтъквайки опасността, че и без това силно задлъжнялото кралство ще трябва отново да се намеси, за да подкрепи финансовия си сектор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *