Предалият се похитител: Пак се издъних, един грабеж не мога да направя

Искал е просто да обере банката, за да се сдобие с повече пари. Предварително го е подготвял. Версията с любовната афера с една от касиерките е „свободно съчинение“.
Това заяви пред bTV психологът от МВР, преговарял с него почти през цялото време – Тодор Тодоров. Със сигурност 27-годишният Стефан Стефанов от новозагорското село Кортен, който се предаде тази сутрин в 7.05 часа, не е искал да убива охранителя, но стрелял по него, защото се налагало да покаже, че има сериозни намерения. Стефан искал да го рани, но не и сериозно.
Първият контакт с похитителя е осъществен три часа след нахлуването му – в 19 ч. в сряда, по мегафона в банката. В началото младият мъж е използвал заложничките като жив щит през прозореца, ако се открие стрелба. Бил с маска, не искал да се чува гласът му и е поискал да го наричат Иван. Не поставил никакви искания и първите му думи били, че като реши какво иска, ще се обади.
„Ясно е, че Стефан не е престъпник. Той е човек, на който цял живот са му се случвали неудачи. Стефан е живял с чувството, че все се проваля, че нещата, които иска, не се случват. Той е развил чувството, че е човек втора ръка, това че е оставен от биологичните си родители е основен фактор за този комплекс. Той е бил разстроен не от това, че са го скъсали на изпита, а от отношението на изпитващия към него“, каза още екпертът от МВР. Стефанов е сирак, който е живял в домове и е бил осиновен от семейство от Кортен. Бил много привързан към втората си майка, която починала през 2006 г., а малко след нея и бащата.
Тодоров добави, че Стефанов се срамувал от това, което е направил и заявил: „Ето, аз пак се издъних. Дори един грабеж не мога да направя”. Психологът каза още, че младият мъж по едно време бил категоричен, че иска да се самоубие, но нямал куража да го направи. „Когато влязохме при него, той вече беше доста изтощен“, разказа Тодоров. Стефан държал пистолета пред сърцето си и заплашвал, че ще се самоубие, ако го доближат. Психологът обаче го убедил да махне палеца от спусъка. „На него по-скоро му се искаше полицията да го атакува и това да доведе до неговото убийство, но помоли, когато го стрелят, да не го правят на решето“, каза още той.
Нито един път той не поставил условие, че би застрелял някой от заложниците, ако не изпълнят негови искания. Само казвал, че може да стане страшно. Пуснал първата жена срещу бронежилетка. Похитителят е искал да бъде сигурен, че няма да бъде убит, ако се щурмува банката. Искал е дори да пробва дали тя ще издържи на изстрели.
Психологът заяви още, че умишлено министър Цветан Цветанов е съобщил, че похитителят е наркозависим. „Това беше, докато още не знаехме кой е човекът вътре, какви намерения има. Трябваше да разберем в какво състояние е, ако е наркоман в абстиненция, това прави преговорите почти невъзможни. Това го беше засегнало, а след това, когато на пресконференцията аз един вид нападнах медиите, че пускат неща, които не са верни и че той не е такъв, на мен ми служеше да му помогна в неговото желание да си изчисти името“, обясни Тодоров.
„За мен това е една човешка трагедия. Той е казал на психолозите, че се срамува от това, което направи, че съжалява дълбоко заради това, че простреля негов колега, но няма връщане назад и не вижда как може да оправдае постъпката си, затова не е искал да излезе“, това разказа пред bTV Щерю Щерев – шеф на Стефанов в новозагорската охранителна фирма „Секюрити Инс“.
Той разказа, че същата вечер, когато Стефан не се появил на работа и нямало връзка с него, открил, че от фирмата липсват 40 патрона и се обадил в полицията. Така се тръгнало по версията, че той е похитителят и тя по-късно се потвърдила. „Всички сме учудени от това, което извърши Стефан. Той е честно момче, не би тръгнало да краде, добър е, реагира на неправдите, никога не е бил конфликтен. В работата се справя перфектно, дори искаше да стане полицай, беше му мечта, но след като не успя, постъпи при нас като охранител. Ако беше станал полицай обаче, щеше да е много добър в работата си“, каза още Щерев.
Той заяви, че не знае какво точно е провокирало действията на Стефан, но разказа, че е имал лични проблеми. Чувствал се самотен, защото нямал приятелка и казвал: „Сам съм, коя ще дойде при мен“. Уточни, че Стефанов е плащал сметки в този клон. Според шефа на похитителя не е вярно, че сериозни финансови проблеми. Имал заем, но не голям – 1000 лева, и можел да го погасява.
Щерев обаче потвърди, че катализатор на действията на Стефанов е било това, че е скъсан на шофьорски изпит. „Миналата седмица издържа листовките, но същия ден са го скъсали на кормуване. Инструкторът му разказа, че е реагирал много остро, възбудил се, после се прибрал на село, преоблякъл се и към 14,30 тръгнал с някаква кола към Сливен“, разказа още собственикът на охранителната фирма. Близки на Стефанов допълниха, че той се възмущавал, че много неграмотни хора получават книжка по „втория начин“, а него го късат не за първи път.
Всички хора в родното село на похитителя твърдят, че той е изключително свестен човек и не могат да повярват, че той е мъжът, взел заложници и прострелял охранител. „Той все пак е проявил хуманен жест, помогнал е охранителят да бъде изведен и откаран с линейка, не е наранил жените, това един гангстер не би го направил, точно това ме кара да смятам, че човешкото в него не е умряло“, каза пред Нова телевизия жителка на Кортен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *