Предлагат да отпадне таванът на пенсиите

Да отпадне таванът на пенсиите, а добавката от 50 лева за пенсионери да скочи на 100 лв. за последните 3 месеца от годината, което ще струва 212 млн. лв. на месец.

istockistock

Това предвижда пакет от промени в актуализацията на бюджета, които да бъдат направени преди второто четене, предложени от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Народните представители ще внесат предложение да се дават в последните три месеца от годината по 500 лева на социални работници и на служители в бюрата по труда и в Инспекцията по труда – общо над 10 млн., информира pariteni.bg

От партията предлагат в Закона за бюджета на НЗОК разпределението на средствата да е по пера, за да бъде ясно как те ще бъдат разходвани.

300 лв. минимална пенсия от 2021-а | Бизнес.dir.bg

Dir.bg

„Едно от предложенията е магистър-фармацевтите да имат възможност да получават допълнителни 600 лв., които са били осигурени през предишното правителство. Освен това те искат и възстановяването на методиката по изплащането на 1000 лв. за медиците на първа линия. Голяма част от тях не получават тази сума“, заяви Костадин Ангелов.

В закона за държавния бюджет за 2021 г. в сектор здравеопазване от ГЕРБ ще предложат допълнителни 40 млн., от които 25 млн. лв. да осигурят допълнителни средства за заплащане към заплатите за работещите в първичната извънболнична медицинска помощ – общопрактикуващите лекари и работещите при тях професионалисти по здравни грижи.

„Считано от октомври те да получават по 600 лев. на лекар и 360 лв. на професионалист по здравни грижи. Същата мярка се предлага и за работещите в ДКЦ. 15 млн. лв. допълнително пък ще бъдат добавени към Наредба 3 за разпределение за общински болници за октомври, ноември и декември“, каза още депутатът от ГЕРБ.

istock
istock

В сферата на образованието се предвижда осигуряването на средства за тестване на учениците. Предвижда се и увеличение на бюджетите на образователните институции.

„Ще направим всичко възможно да няма прекъсване на присъствения учебен процес“, заяви Красимир Вълчев.
70 млн. лв. в подкрепа на земеделските производители в сектор животновъдство и производство на плодове и зеленчуци предлагат още от ГЕРБ.
В сектор транспорт ГЕРБ предлага увеличаването на субсидията за автобусните превозвачи за нерентабилни маршрути с 15 млн. лв.

Предвижда се предложение за 40 млн. безвъзмездна помощ, за която да кандидатстват всички превозвачи, извън тези, които са получили такава по предишната мярка. От парламентарната група ще подкрепят предложението за подпомагането на авиопревозвачите с 30 млн. лв.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *