Приоритет за ЕС е газовата връзка с Гърц;ия

Приоритет за Европейския съюз в областта на енергетиката се определя в предвидената програма на евросъюза и изграждането на интерконекторна връзка  от Гърция за България за пренос на природен газ.

По този повод еврокомисарят по енергетика Мигел Ариас Канете е в гръцката столица Атина, където води преговори с гръцкото правителство за ключовите енергийни проекти. Сред тях е  съществено място заема интерконекторът Гърция – България, съобщи БНР. Канете каза се, че вече има положителна оценка за въздействието на околната среда от компетентните органи на двете страни. Газовата връзка е със 140 километра дължина на българска територия и ще достига до Стара Загора.
Коментари в гръцките медии посочват, че с тази междусистемна връзка се цели намаляването на зависимостта от руски газ и гарантиране на доставките.
Еврокомисар Канете и гръцкият енергиен министър Статакис обсъдиха също и плаващата платформа за втечнен газ до Александруполис, откъдето също може да се осигури гориво при необходимост и за двете страни.
Еврокомисарят се срещна и с гръцкия премиер, като основна тема на разговора беше изграждането на Трансадриатическия газопровод ТАП, който ще снабдява Европа с азерски газ. Първоначалният източник за запълване на Трансадриатическия газопровод в обем от 10 млрд. куб. м ще са находищата на газ в района на Каспийско море, и преди всичко от голямото находище „Шах Дениз 2“ в  Азербейджан.Това е проект с дължина 520 км и е от изключително значение за европейските страни и началото на доставките се планират за 2020 година. Церемонията за официалния старт на строителството на Трансадриатическия газопровод (ТАП) се състоя в Солун в средата на месец май 2016 година. Дългият 800 километра газопровод ще преминава от гръцко-турската граница през Северна Гърция и Албания към Южна Италия. А оттам природният газ ще се включва в други европейски газопреносни мрежи. Трансадриатическият газопровод, накратко TAП,  ще струва около 2 милиарда евро. С предварителното подписано споразумение правителствата на Гърция, Албания и Италия демонстрираха нежелание за по-нататъшно забавянне. Азербайджан и другите участници в консорциума „Шах-Дениз“ пък искаха гаранции, че всички участващи правителства подкрепят проекта, ще прокарат необходимите закони и ще изпълнят всички екологични изисквания.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *