Продават злато и купуват биткойни

Лудостта около биткойна вероятно е помогнала блясъкът на златото малко да потъмнее, но едва ли криптовалутата може да бъде наречена заместител на ценния метал, пише в коментар MarketWatch.

В началото на декември цената на златото достигна най-ниското си ниво от юли насам – на 12 декември цената на ценния метал затвори търговията при ниво от 1 241,70 долара за тройунция на фона на ралито на фондовите пазари и търсенето на биткойни. Според анализатори ръстът на Wall Street и търсенето на криптовалутата са свили търсенето на златото.

Никой не смята, че биткойнът ще замести златото като убежище за инвестициите – на криптовалутата ѝ липсва около 5 хил. години история, коментира Адриан Аш, ръководител на анлизаторското звено на BullionVault. „Без значение дали биткойнът ще се превърне в парично средство, криптовалутата в момента предлага на инвеститорите гореща спекулация, но не и сигурно убежище“, допълва още той.

Наблюдатели обвиняват биткойна, че е в основата на забавянето на ръста на цената на златото в последните дни, допълва още MarketWatch. Ако търговията с криптовалутата се срине или има спад на фондовите пазари, апетитът за активите-убежища ще се завърне.

Марк О`Биър от GoldCore вижда съвсем различна тенденция – клиенти на компанията продават биткойни, за да купуват злато и сребро, които все още могат да бъдат определени като подценени. Тенденцията може да продължи, ако криптовалутата започне да губи почва. Разпродажбите съвсем не са изключени на фона на ръста и параболичния растеж, казва той, информира investor.bg.

Анализаторът посочва, че биткойнът тепърва има да се доказва предвид все още краткия си живот, риска от хакери и огромната волатилност.

За Доминик Марела биткойнът има и своите предимства пред златото – лесно се съхранява, много мобилен е и е лесно да бъдат купувани стоки и услуги.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *