Протестите в Хонконг отложиха листването на Алибаба на борсата

Най-голямата китайска компания за електронна търговия Алибаба (Alibaba) е отложила листването си на Хонконгската фондова борса, което се очакваше да достигне стойност от 15 млрд. долара, на фона на засилващото се политическо напрежение във финансовия център. Това посочиха информирани източници, цитирани от Ройтерс. Плановете на Алибаба за листване в Хонконг се следят внимателно от финансовата общност като източник на сигнали за бизнес условията в територията, която е под контрола на Китай, както и за това как Пекин възприема ситуацията.

Макар засега да няма официално определен нов график, Алибаба може да се излезе на Хонконгската борса през октомври, когато политическото напрежение отслабне и пазарните условия отново станат благоприятни, според източник. Гигантът в онлайн търговията се надява да събере от инвеститори 10-15 млрд. долара.

Решението да се отложи сделката, първоначално планирана за края на август, е било взето на заседание на съвета на директорите, преди Алибаба да публикува последните си резултати миналата седмица, уточнява друг източник. Отлагането се дължи на политическата и финансова нестабилност в Хонконг след повече от 11 седмици на безредици и демонстрации, които все по-често преминават в насилие, допълват източниците.

Антиправителствените демонстранти в понеделник предизвикаха хаос в трафика в Хонконг, блокирайки редица пътища, нарушиха работата на метрото и летището. Отменени са повече от сто полета, по-специално, Cathay Pacific и Hong Kong Airlines, местни авиокомпании, съобщи АП.

В сутрешния час пик радикални активисти започнаха да блокират вратата на влаковете в метрото, натискат бутона за повикване „аларма“ в автомобилите. Пристига и информация за отказ на високоскоростния влак до летището; пътниците се съветват да пътуват до там с такси.

Алибаба отказа коментар за плановете си за листването в Хонконг.

 

Митко ЙОРДАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *