Демонстрации в Брюксел срещу ТТИП и СЕТА

Демонстрации събраха десетки хиляди недоволни в белгийската столица по призива на широка коалиция от неправителствени организации, леви партии и синдикати.     Три дни след големите протести против Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство в седем германски града (ТТИП), в които по различни данни са участвали между 163 000 и 320 000 души, протестиращите се събраха  и в Брюксел. „Не щем ТТИП и СЕТА!“, скандираха те. Над главите можеше да се прочете и транспарант с надпис: „За демокрация, обществени и социални услуги: ТТИП стоп“.

„Със сигурност ние ще сме големите губещи. Това тотално ще наруши баланса на земеделския пазар“, заяви фермерът Стефан Делон.

„Тези антидемократични трансатлантически договори ще са от полза най-вече за акционерите на транснационалните компании и на финансовите сили, в ущърб на земеделците и потребителите, на работниците и пенсионерите, на жените и младите хора, на малките и средни предприятия и средната класа“, заяви в сайта си белгийската асоциация „Спрете ТТИП“, която е сред организаторите на протеста.

„ТТИП и СЕТА ще улеснят износа на продуктите на малките и средни предприятия. Поне в Канада, където споразумението е постигнато. Това е отговор на икономическата криза“, защити по белгийското радио Ер Те Бе Еф дежурният адвокат на защитата и комисар за търговията в ЕС Сесилия Малмстрьом.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *