Публично оповестени да бъдат политиците, финансирани от КТБ

Публично оповестяване на имената на политиците, които са финансирани от КТБ, поискаха народните представители от левицата. Това каза от тяхно име  лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Вчера специализираната прокуратура внесе обвинителен акт по КТБ и обяви публичен документ, озаглавен „Общ поглед върху модела „КТБ“. В този документ и в публичните изявления на прокуратурата има констатация, че от КТБ са финансирани политици, посочи Нинова. Днес изпращаме писмо до специализираната прокуратура, до административния ръководител – прокурор Иван Гешев, в което молим да бъде оповестен списъкът на политиците, които са финансирани от КТБ, добави тя.
По думите й КТБ е огледало на целия преход – бизнес интереси, икономически, политически интереси, в обвързаност и задкулисно, в защита на лични интереси, съмнения за престъпления и всичко това на гърба на народа. Затова според социалистите има нужда от пълна прозрачност по случая. Смятаме, че с това разследване и с връщането на чувството за справедливост, можем да сложим край не само на модела „КТБ“, а на политиката на прехода, добави Нинова.
Попитана за споменаването вчера само на името на Николай Бареков, тя коментира, че трябва да се оповести списъкът на политиците, финансирани от КТБ, „да не е този или онзи само, а да се изнесе пълната информация“. В отговор на въпрос Нинова каза, че няма никаква представа дали там има колеги от БСП. Когато и ако получим тази информация, защото прокуратурата може да реши, че не може да я предостави в момента, за да не попречи на разследването, ще видите нашите коментари, добави тя.

От резюмето на обвинителния акт по това дело става ясно, че до Бареков и политическия му проект са стигнали над 25 милиона лева. Според държавното обвинение част от парите са били изнасяни от трезора на банката в сакове и били предавани на шофьора на бившия тв водещ. Николай Бареков започнал да получава пари още когато започнал работа в ТВ7, но след изборите през 2013 г. сумите, които достигали до него, се увеличили значително.  Той е получавал първо по 50 хиляди, а после по 100 хил. лв. месечна заплата от Цветан Василев. Отделно от това политическият му проект „България без цензура“ е получавал по 600 хил. лв. на месец. Бившият изпълнителен директор на ТВ 7 е получил 1 млн. евро бонус и 500 хил. евро, за да си купи къща (става дума за имот на ул. „Лешникова гора“ в Симеоново). Според показанията на бившия член на борда на КТБ Орлин Русев близо 25 млн. лв. от касата на банката са отишли за финансирането на проекта на Бареков „България без цензура“.

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *