Пуснаха еднопосочни самолетни билети между Австралия и Нова Зеландия

Първите пътници от Нова Зеландия пристигнаха в Австралия по нов договор за пътуване между двете страни. Нито един от пътниците в полета от Окланд до Сидни няма да бъде задължен да се карантинира в Австралия. Въпреки това те ще трябва да платят за собствената си карантина в хотел, когато се върнат в Нова Зеландия.

В момента билетът е едностранен, като австралийците нямат право да влизат в Нова Зеландия. Австралия и Нова Зеландия са сред първите страни в Азиатско-Тихоокеанския регион, които отслабват ограниченията за международни пътувания, тъй като забраните за пътуване Covid-19 влязоха в сила по-рано тази година. Сингапур и Хонконг обявиха в четвъртък, че са се съгласили да пътуват без карантина между двата града. Те не казаха кога ще започне пътуването.
До този момент полетът се отнася само за щата Нов Южен Уелс и Северната територия, но австралийските власти заявиха, че се надяват скоро да се разширят и в други щати. Съгласно сделката новозеландците могат да пътуват без карантина до Австралия, ако не са били в горещата точка на Covid-19 в продължение на 14 дни.

Но почивката в Австралия може да струва скъпо. След завръщането си, новозеландските пътници ще трябва да предоставят за карантината цена от 3100 новозеландски долара (2045 долара; 1586 британски лири) за първия човек и повече за допълнителни членове на семейството. Около 90% от пътуващите с Air New Zealand в петък са резервирани в една посока, съобщиха от авиокомпанията.

Около 90% от пътуващите с Air New Zealand в петък са резервирани в една посока, съобщиха от авиокомпанията. Air New Zealand, Qantas и Jetstar имаха полети, които трябваше да пристигнат в Сидни в петък. При пристигане пътниците от Нова Зеландия се държат отделно от останалите пътници, които ще трябва да прекарат две седмици в карантина. От март границите на Австралия са затворени за всички, с изключение на завръщащите се австралийски граждани и жители и тези със специално разрешение. Сега всички пристигащи трябва да се поставят под карантина за своя сметка. Има вече натрупване на около 29 000 австралийци, които се опитват да влязат в страната.

Нова Зеландия е регистрирала 1880 случая и 25 смъртни случая от Covid-19, докато в Австралия равносметката е за над 27 000 инфекции и 904 смъртни случая. По-голямата част от случаите в Австралия са били в щата Виктория, който е въвел тежки правила, за да овладее заболяването под контрол.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *