Първи задържани за атентата в минското метро

Установено е, че взривното устройство, избухнало на метростанцията в беларуската столица, е било задействано с дистанционно управление.
В метрото в Минск не е бил извършен самоубийствен атентат, съобщи заместник-главният прокурор на Беларус Андрей Швед.
Трима жители на Минск са задържани за разпространение на слухове за нови атентати в беларуската столица. Арестуваните са в следствения изолатор. Тримата са били задържани, тъй като в социални мрежи и интернет форуми са разпространявали лъжливи информации за терористични атаки в автобуси и на железопътни гари в Минск. От Съвета за сигурност на Беларус посочват, че подобни слухове целят да създадат паника в столицата.
Президентът Александър Лукашенко заяви, че атентатът може да е бил организиран не само от външни сили и настоя да „бъде преобърната цялата страна, за да бъдат намерени извергите”.
Утре в Минск е обявен ден на траур в памет на жертвите. До момента е установена самоличността на девет от загиналите. Сред тях най-младият е на 21 години. След терористичната атака са хоспитализирани общо 157 души, като 26 от пострадалите са в тежко състояние.
Кметът на Минск Николай Ладутко съобщи, че семействата на загиналите при взрива в метрото ще получат по 10 000 долара компенсация. От КГБ на Беларус съобщиха, че вероятният изпълнител на атентата е установен и в момента се издирва.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *