Работещите на минимална заплата през 2014 г. могат да си върнат над 400 лв. през 2015 г.

Работниците, които са получавали минимална заплата през тази година, могат да си върнат над 400 лева през следващата. Това еднократно връщане на плоския данък обаче е минирано от ограничения. Връщането на налога от 10% няма да става автоматично, съобщава Би Ти Ви.

Хората, които са били на минимална заплата, трябва да подадат заявление след старта на данъчната кампания. Според официалните данни, на минимална заплата работят повече от 270 000 българи. Това обаче съвсем не означава, че всички те могат да получат обратно до 408 лева плосък данък.

В закона изрично е записано, че право на данъчната преференция имат само хората, чиито минимален доход е бил от трудов договор. Всички други приходи, включително и социалните помощи за деца, на практика изключват възможността за връщане на плоския данък.

Петя Донкова работи като готвачка в детска градина за минималната заплата. Тя не знае дали ще има право на данъчното облекчение. Не й е необходимо обаче много време, за да пресметне за какво ще даде парите, ако й ги върнат. „Щях да платя семестъра на сина си, който е студент. Обичам да хода на театър, да ходя на кино, обичам да купувам книги, но сега не мога да си позволя тези неща „, казва жената.

Заради формулировката в закона, огромна част от хората на минимални доходи всъщност няма да могат да се възползват от облекчението. Икономистите приветстват факта, че подобно облекчение ще има само за тази година. Смятат, че освен стимул за укриване на доходи, преференцията е огромен разход за данъчната администрация.

Петя не може да разбере защо преотстъпването на плоския данък на най-бедните е толкова голям проблем за държавата и защо най-потърпевши трябва да са хората с най-ниски доходи. Синдикатите също настояват данъчното облекчение да се запази. Поне засега подобна нагласа в парламента няма. Оказва се, че в крайна сметка никой не може да изчисли колко точно българи имат право на облекчението.

Единственото изчисление е на предишния кабинет, според който това ще струва на бюджета около 150 млн. лева. Конкретните правила – кой точно и как да подава заявление, трябва да бъдат разписани до края месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *