Рекламираме лютеница и сладко от рози в чужбина

Това ще стане с 3-годишната програма „Освободете вкуса” за близо 3 млн. евро. Договорът за нея бе подписан днес между Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) и Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България, съобщиха от фонда.
Традиционните български продукти ще се рекламират с телевизионни клипове, статии и презентации на специализирани панаири и изложби. Половината от бюджета на проекта се финансира от ЕС, 30% са съфинансиране от ДФ „Земеделие”, а бенефициентът осигурява 20% от средствата.
Програмите за промоция на земеделски или хранителни продукти могат да се разработват от сдружения на производители или производители и търговци. Те кандидатстват в Министерството на земеделието и храните, а документите се подават всяка година до 30 ноември (1-во представяне) и до 15 април (2-ро представяне). Постоянната комисия към министерството определя кои програми да бъдат предложени за утвърждаване от министъра на земеделието и храните и след това изпратени за одобрение от комисията.
Договорите се сключват с Разплащателната агенция до 90 дни от датата, на която е обявено решението на ЕК. Сдружението или асоциацията внасят гаранция за изпълнение на ангажимента в полза на фонда в размер на 15% от максималното годишно финансиране по програмата.
Скоро се очаква българският държавен стандарт за лютеницата да бъде представен от браншовата организация – Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, обясни сутринта изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов пред БНТ. Очакваше се от септември с новата реколта на пазара да влезе в сила и стандартът.
Лютеницата ще се прави само от натурални продукти,  без никакви консерванти, добави Войнов. По думите му, след обявяването от самата браншнова организация, стандартът влиза веднага в сила.  Имало и доста заявки за стандарти, например за мед и сладка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *