Рецесията стопи лоялността към марките

Рецесията в САЩ топи лоялността на потребителите към националните марки в различни продуктови сегменти, които варират например от болкоуспокояващи до фъстъчено масло, сочи проучване на Pointer Media Network, подразделение на Catalina Marketing, което събира данни за активността на купувачите в 23 хил. магазина в цялата страна.
Едва четири от десет марки успяват да задържат поне половината от високолоялните си потребители от 2007 и през 2008 г., става ясно от проучването.
Запазването на клиентите винаги е било предизвикателство за търговците хранителни стоки, независимо от икономиката, а задържането им в лоши икономически условия може да бъде още по-трудно.
48% от високолоялните потребители са останали такива през периода на проучването, докато 19% са намалили лоялността си, а 33% напълно са се пренасочили към друга марка в същата категория през 2008 г.
Като високолоялни се определят потребителите, които са направили 70% или повече от покупките си, избирайки една марка от дадена продуктова категория.
Авторите на проучването казват, че Coca-Cola Classic е една от най-успешните марки в САЩ. Въпреки това 25% от купувачите на марката са станали по-малко лоялни през разглеждания период.
Близо 59% от високолоялните купувачи на пастата за зъби Crest на Procter & Gamble са станали по-малко обвързани.
Същевременно търговски вериги като Kroger Co, Safeway Inc и Wal-Mart Stores Inc все по-агресивно разширяват собствените си марки. Тези продукти обикновено струват по-малко от националните марки и привличат спестовно настроените купувачи.
САЩ официално влязоха в рецесия през декември 2007, но потребителските разходи вече даваха признаци на забавяне преди навлизането.
На въпрос дали лоялността ще продължи да намалява и през 2009 г. вицепрезидентът на Catalina Marketing Тод Морис отговаря: „Вероятно би могло“.
Проучването се базира на анализ на поведението на над 32 млн. купувачи през 2007 и 2008 спрямо 685 водещи марки.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *