Ройтерс: Инвеститори заплашват България със съд заради КТБ

Чуждестранни инвеститори в облигации на Корпоративна търговска банка (КТБ) са готови да съдят България, ако банката фалира.

Инвеститорите притежават деноминирани в долари облигации и ще заведат съдебно дело срещу българското правителство, ако задълженията по облигациите им бъдат просрочени, съобщава Ройтерс, като цитира анонимни източници. Падежът на облигациите настъпва на 8 август.

Група облигационери, в която влизат хедж фондове и институции от САЩ и Европа, е сформирала комитет и е наела свое представителство в България, в случай че КТБ изпадне в неплатежоспособност, съобщават източниците на информационната агенция.

Правителството и Българската народна банка (БНБ) са уверили облигационерите през юни, че парите им са защитени и ще им бъдат изплатени. Ако това не се случи обаче, това ще бъде лош сигнал за инвестиционния климат у нас и ще да доведе до увеличаване на разходите по емитирането на държавен дълг, посочва единият източник – мениджър в базиран в Лондон хедж фонд, пожелал анонимност.

„Управляващите в България не осъзнават, че рискуват с държавата да се случи същото като с Аржентина“, казва той, имайки предвид втория технически фалит на южноамериканската страна през последните 12 години. „Ако задълженията по облигациите не бъдат изплатени на падежа им, няколко облигационери са готови да съдят българското правителство за измама и изопачаване на информация“, добави той.

„Сформиран е комитет на кредиторите, който представлява повече от необходимите 25% от облигационерите. Групата включва хедж фондове и институции от САЩ и Европа и е готова да обяви падежиращите на 8 август облигации за просрочени“, казва втори източник, също представител на финансовия сектор.

Българското финансово министерство не е било открито за коментар.

Хедж фонд мениджърът посочва, че сумата, която трябва да бъде изплатена на облигационерите, е сравнително малка – между 50 и 75 млн. долара. Мениджърът е на мнение, че КТБ вече е била започнала да изкупува свои облигации преди изтичането на депозитите от нея.

Облигационерите са изпратили писма до финансовия министър на България, БНБ и други официални български институции, посочва източникът. „Всички те знаят за проблема и искат да го разрешат, но имат нужда от политическа подкрепа. Ние имаме готовност да заведем съдебен иск срещу правителството, но предпочитаме миролюбиво разрешаване на проблема“, отбелязва той.

Според хедж фонд мениджъра най-добрият вариант би бил КТБ да възобнови дейността си, гаранции за което да бъдат дадени от българското правителство и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Същевременно агенцията за кредитен рейтинг Moody’s Investors Service понижи с една степен дългосрочните рейтинги на депозитите на КТБ АД в местна и чуждестранна валута до Саа1 от В3, като остави рейтингите под наблюдение за допълнително понижение, съобщава официалният сайт на Българската фондова борса (БФБ).

Рейтинговата агенция посочва, че понижението е мотивирано от повишения риск от загуби за вложителите, предвид несигурността относно това кога вложителите ще имат отново достъп до депозитите си, и плана на българските власти за пълна защита на негарантираните депозити. Като причина за решението се посочват и резултатите от независимия одит, възложен от БНБ, според които КТБ АД може да претърпи значителни загуби, които да доведат до капиталов недостиг, по-голям от очаквания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *