Румъния сключи ново споразумение с МВФ

Румъния сключи ново споразумение с МВФ

9

© БГНЕС

Румъния приключи вчера преговорите за ново споразумение с МВФ, ЕС и Световната банка, съобщи премиерът на страната Виктор Понта.

В резултат целта за фискалния дефицит на страната беше увеличена от 13.4 млрд. леи на 14.7 млрд. леи (3.3 млрд. долара), информира DarikFinance.

По-рано Понта посочи, че правителството ще започне този месец преговори за ново споразумение, което има за цел да засили доверието в Румъния от страна на пазарите и инвеститорите. На 17 юли на двуседмично посещение в страната пристигна делегация на МВФ, Световната банка и ЕС.

Споразумението е трето поред от 2009 г. насам, когато обхваната от рецесия Румъния получи заем от 20 млрд. евро, заради което трябваше да се подложи на драконовски мерки за икономии. През март 2011 г. тя сключи ново стендбай споразумение с предпазен характер за кредит от 5 млрд. евро.

То е в сила от 31 март 2011 г. и заемът по него възлиза на 3.5 млрд. евро, отпуснати от МВФ, към които ЕС прибавя 1.4 млрд. евро, а Световната банка участва с 0.4 млрд. евро.

Миналия месец МВФ обяви, че това споразумение е изпълнено успешно, тъй като Букурещ е успял да покрие основната част от своите ангажименти. Дясноцентристкото правителство на Понта успя да овладее публичния дефицит и избегна процедурата срещу свръхдефицит, която бе открита от Брюксел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *