Русия започва масова имунизация срещу Covid-19

Русия ще започне масовата имунизация срещу коронавирус на хора от уязвимите групи през ноември или декември. Това обяви руският здравен министър Михаил Мурашко, цитиран от „Спутник“.

Снимка: iStock

„За рисковите групи малки партиди от ваксината ще започнат да пристигат още през септември, но най-масовата имунизация е планирана за след ноември или декември“, поясни Мурашко, информира infostock.bg.

Двама заразени с коронавирус са идентифицирани в Русия - News.bg

Той разкри, че тази седмица започват изпитанията на антиковид ваксината след официалното й патентоване. Мурашко посочи, че за целта се сформират групи от общо 40 000 доброволци.

По негови думи тези изследвания ще спомогнат за установяването на детайлите. Министърът обаче подчерта, че вече е доказано, че ваксината е ефективна и безопасна.

Припомняме, на 11 август Русия обяви, че е патентовала първата ваксина срещу коронавирус в света. Тя е създадена от Центъра за епидемиология и микробиология „Николай Гамалей“.

Коронавирус: с уникален метод установиха как заразата е дошла в Русия | Новини и анализи от Европа | DW | 06.05.2020

Медикаментът, чието търговско наименование е „Спутник V“, премина през два етапа на клинични изпитания и скоро ще бъде подложен на трета фаза, наречена „следпатентна“.

„Доколкото ми е известно, тази сутрин, за първи път в света, беше регистрирана ваксина срещу новия коронавирус. Знам, че тя работи достатъчно ефективно, формира устойчив имунитет и, повтарям, преминала е всички необходими проверки“, изтъкна руският президент Владимир Путин по време на среща на правителството.

Защо 146-милионна Русия има по-малко случаи на заразени с коронавирус от Люксембург?:: Investor.bg

Русия предвижда да започне кампания за безплатна ваксинация през септември. Първи новата ваксина срещу COVID-19 ще получат работещите в сферата на здравеопазването и образованието.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *