Руската държава не се занимава с хакерство, санкциите са обречени, заяви Путин

Руската държава никога не се е занимавала с хакерство, каза руският президент Владимир Путин на среща с ръководители на информационни агенции от цял свят, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. В отговор на въпрос той допусна, че някои индивидуални „патриотично настроени“ хакери биха могли да предприемат някакви кибератаки на фона на сегашните изострени отношения на Русия със Запада, но бе категоричен, че „ние не се занимаваме с това на държавно равнище“. „Точно обратното, ние се борим с това явление“, подчерта Путин. Според него „никакви хакери не могат да окажат влияние върху избирателни кампании в която и да е страна в Европа, Азия или Америка“.
Срещата се състоя в рамките на започналия днес в града на Нева Петербургски международен икономически форум и фактически с нея започна и участието на руския президент в него.
Говорейки за санкциите срещу Русия, руският президент предупреди, че никакви опити за сдържане на Русия няма да успеят и че санкциите имат „нулев ефект“. Без да назовава конкретни страни, Путин каза, че Русия е изправена пред опити да бъдат накърнени нейните законни интереси и изрази надежда, че русофобските настроения в света няма да бъдат безкрайни и че светът ще осъзнае тяхната контрапродуктивност. Те „нанасят определена вреда и на нас, но и на тези, които инициират тази политика. Според мене това осъзнаване вече тече и ние съвсем ясно виждаме определени изменения на ситуацията към по-добро. Надявам се тази тенденция да се запази“, подчерта той.
В отговор на въпрос на ДПА кремълският лидер каза, че „практически няма предпочитания“ кой да спечели парламентарните избори в Германия през септември. Главното е да има „нагласа за конструктивно взаимодействие“, подчерта Путин. Наричайки канцлерката Меркел с малкото й име, той отбеляза, че двамата се познават вече от много време, но имат „някои различия в мненията“. А после добави, че не знае много за нейния съперник – социалдемократическия лидер Мартин Шулц. Путин изрази надежда за подобряване на двустранните отношения с Германия, отбелязвайки, че двете страни имат много взаимни интереси и от тях зависят „десетки хиляди, ако не стотици хиляди, работни места“.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *